|

Büyük hakaret

ABD’de son 15 yılda 76 siyahi polis kurşunuyla can verirken, Adalet Bakanlığı Michael Brown’ı öldüren görevli hakkında soruşturma gereği olmadığını savundu. Ferguson’daki polis şiddetini ortaya koyan rapor kayıtlarında ise, yetkililerin Obama için “şempanze” dediği görülüyor.

Yeni Şafak
04:00 - 6/03/2015 Cuma
Güncelleme: 21:15 - 5/03/2015 Perşembe
Diğer
ABD Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve siyah genç Michael Brown’ın polis memuru Darren Wilson tarafından geçen yaz öldürüldüğü Ferguson’da polisin siyahlara karşı ırkçı hareket ettiğini ortaya koyan rapor ülkeyi sarsmaya devam ediyor. Kentin devriye polisinden mahkemelere ve cezaevlerindeki koşullara kadar tüm adli kurumlarında ayrımcı uygulamalara dair detaylara yer verilen rapora göre, nüfusunun yüzde 67’sini siyahların oluşturduğu Ferguson’da 2012-2014 yılları arasında trafikte araçları durdurulanların yüzde 85’i, tutuklamaların yüzde 93’ü, ceza kesmelerin yüzde 90’ı, polisin güç kullandığı vakaların yüzde 88’ini siyahlar oluşturdu.

POLİSTEN ŞOK EDEN ŞAKALAR

Ferguson'da, polisin siyah nüfusa karşı ırkçı ve ayrımcı uygulamalar sergilediği ve onların anayasal haklarını “rutin ve sistematik biçimde” ihlal ettiğini gösteren raporda en dikkat çeken kısım, polis yetkililerinin kendi aralarındaki ırkçı şakalar yaptıklarını gösteren e-posta yazışmaları. Yerel yetkililere ait Kasım 2008 tarihli bir e-posta hesabında ABD Başkanı Barack Obama’nın çok uzun süre başkanlık yapamayacağı, çünkü "hiçbir siyahın 4 yıl süreyle aynı işte kalmadığı" yönünde 2008 tarihli ırkçı bir mesaj yer alıyor. Nisan 2011’de yazılmış bir e-postada ise Obama, "şempanze"ye benzetiliyor. 

SİYAHİ KADINLARA HAKARET

Mart 2010 tarihli başka bir e-mailde Afro-Amerikalıların konuşma şekilleri ve aileleriyle ilgili şok edici ifadeler kullanılıyor. Bir diğerinde yetkililer kendi aralarında şakalaşırken şu hikayeyi anlatıyor: "New Orleans’ta bir kadın kürtaj için hastahaneye kaldırılır. İki hafta sonra kendisine 5 bin dolarlık çek gönderilir. Kadın hastaneyi arayarak parayı kimin gönderdiğini sorar. Hastanenin cevabı, ‘suç önleyiciler’ olur." 

Protestocular haklıydı

Rapor hakkında açıklama yapan ABD Adalet Bakanı Eric Holder, Brown’ın öldürülme olayının, tek başına trajik bir olayın nasıl Ferguson şehrini barut fıçısına dönüştürdüğüne vurgu yaptı. “Bazı protestocular haklıydı” ifadesini kullanan Holder diğer taraftan ise, silahsız genç Brown’ı vurarak öldüren polis memuru Darren Wilson hakkında sivil haklar soruşturması açılmasına gerek olmadığını savundu. 


76 siyahi, polis kurşunuyla öldü

ABD’nin önde gelen ırkçılık karşıtı organizasyon Yasal Savunma ve Eğitim Fonu (LDF), New York’ta 17 Temmuz 2014 tarihinde Eric Garner isimli siyahiyi öldüren polisin suçsuz bulunmasının ardından ülkede polis tarafından siyahilere yapılan ırkçı saldırıların sonuçlarını açıklamıştı. Organizasyonun raporuna göre, son 15 yıl içinde ABD’de aralarında kadınların ve çocukların da bulunduğu 76 siyahi polis kurşunlarının kurbanı oldu. 


Irkçı maillere ceza

18 yaşındaki Michael Brown’ın polis memuru Darren Wilson tarafından vurularak öldürülmesi nedeniyle Adalet Bakanlığı’nın başlattığı sivil haklar soruşturması sonucunda ortaya çıkarılan ırkçı şakalar polislere ceza verilmesine neden oldu. Ferguson Belediye Başkanı James Knowles, ırkçı şakalar içeren e-postalar gönderen bir polise işten çıkarma ve ikisine ise haklarındaki soruşturmanın devam etmesi nedeniyle geçici olarak görevden uzaklaştırma cezası verildiğini kaydetti.

#ABD
#Michael Brown
#Darren Wilson
9 yıl önce