|

Çark ettiler

ABD kartel medyasının “Türkiye IŞİD’e destek veriyor” karalamasına karşı uzun süre sessiz kalan ABD yönetimi, sonunda gerçekleri itiraf etti. IŞİD ile mücadelenin her ayağında Ankara’nın aktif rol üstlendiğini kaydeden Dışişleri Sözcüsü Psaki, “Suriye’de Esed ile bir gelecek olmadığını da” vurguladı.

Yeni Şafak
04:00 - 28/01/2015 Çarşamba
Güncelleme: 22:29 - 27/01/2015 Salı
Diğer
Türkiye’yi IŞİD destekçisi ülke olarak sunan ve geçtiğimiz yaz Amerikan kartel medyasında zirveye çıkan iftira ve karalama kampanyasına karşın ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Türkiye’nin beş ayaklı IŞİD ile mücadele stratejisinin tümünde yer aldığını kaydetti. Psaki, “Dolayısıyla, sadece bir alanı değil, IŞİD’in yenilgiye uğratılmasına yönelik tüm çabaları içeren, devam eden işbirliğimizden kesinlikle memnunuz” dedi.  

MEŞRUİYETİ  YOK

Psaki, Suriye’de rejim lideri Beşşar Esed’in ABD’de yayınlanan Foreign Affairs dergisine yaptığı açıklamalarıyla ilgili soru üzerine, “ Beşşar Esed’in sunduğu yanılsama, onun uzun zaman önce meşruiyetini kaybettiği ve gitmesi gerektiğine yönelik bizim sağlam inancımızı sadece teyit etti. Onun liderliğinde asla istikrarlı ve kapsayıcı bir Suriye olamaz” ifadesini kullandı. Psaki, Esed’in röportajında, onun yönetiminde ülkesinde binlerce insanın öldüğünü inkar ettiğini veya farkında değil gibi davrandığını dile getirdi.  

İKİRCİKLİ POLİTİKA

Ancak IŞİD’e odaklanan Obama yönetiminin Beşşar Esed’in meşruiyetini kaybettiğini söylemesine rağmen Esed’in iktidardan gitmesi için kapsamlı bir adım atmaması ve son iki yılında da yeni adımlar atacağı yönünde güçlü sinyaller vermemesi, Cumhuriyetçiler başta olmak üzere bazı kesimlerce büyük eleştiri topluyor.  Barack Obama, Suriye muhalefetini desteklemekte ağır davrandığı gibi kimyasal silahların kullanılmasına dair ilan ettiği “kırmızı çizgisi”nin de rejim lideri Esed tarafından çiğnenmesine rağmen harekete geçmemişti.
#IŞİD
#Jen Psaki
#Türkiye
#Beşşar Esed
#ABD
9 yıl önce