|

''Cenevre-2'' için çabalar yoğunlaşıyor

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ABD'li mevkidaşı ile telefon görüşmesi yaptı. Suriye Halkının Dostları Çekirdek Grubu ülkelerin dışişleri bakanları da telekonferansla görüştü.

Aa
00:00 - 5/01/2014 Pazar
Güncelleme: 13:50 - 5/01/2014 Pazar
Yeni Şafak
''Cenevre-2'' için çabalar yoğunlaşıyor
''Cenevre-2'' için çabalar yoğunlaşıyor

Suriye sorunun çözümü için yapılacak Cenevre-2 Konferansı öncesinde diplomatik çabalar hız kazanıyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile telefon görüşmesi yaptı ve Suriye konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre görüşmede Davutoğlu, Suriye'de insani durumun giderek kötüleştiğini, rejimin Halep'te sivil halka karşı gerçekleştirdiği varil bombası saldırılarının kabul edilemez bir hal aldığını, Muaddamiye ve Yarmuk'ta da insani açıdan tam bir trajedinin yaşandığını ifade etti. Davutoğlu, Cenevre-2 toplantısına az bir sürenin kaldığı bir aşamada Suriye Halkının Dostları Çekirdek Grubu ülkelerinin acilen bir durum değerlendirmesi yapmasında yarar olacağını belirtti.

Kerry de Bakan Davutoğlu'nun ifade ettiği tüm hususlarla mutabık olduğunu söyleyerek, Cenevre-2 toplantısının en uygun şartlar altında yapılması için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Çekirdek Grup bakanları telekonferansta görüştü

Bunun üzerine dün akşam Türkiye'nin girişimiyle Çekirdek Grup üyesi ülkelerin dışişleri bakanları arasında bir telekonferans yapıldı. Telekonferansa katılan tüm ülkeler, Halep'teki varil bombası saldırılarının ve ülkenin genelindeki insani durumun kabul edilemez bir hal aldığını belirterek, Suriye'de açlık, soğuk ve rejimin insanlığa karşı suç niteliğindeki saldırıları nedeniyle halkın verdiği kayıpların çözüm perspektifini son derece olumsuz yönde etkilediğini kaydettiler.

Bakan Davutoğlu telekonferansta 2 Ocak perşembe günü Suriye Ulusal Koalisyonu heyeti ile yaptığı toplantı hakkında bilgi verdi ve koalisyon üyelerinin, rejimin sivil halka yönelik saldırılarının amansızca devam ettiği bir ortamda yapılacak görüşmelerden netice alınabilmesi konusundaki tereddütlerini aktardı.

Çekirdek Grup üyeleri ise kasım ayında Londra'da yaptıkları toplantı sonunda yayınlanan bildiride Cenevre-2 süreciyle ilgili yer alan ilke ve hedeflere tamamen bağlı olduklarını teyit etti. Üye ülkeler, Suriye halkının tek meşru temsilcisi konumundaki koalisyona verdikleri desteği yineledi.

Çekirdek Grup 12 Ocak'ta Paris'te toplanıyor

Çekirdek Grup üyeleri ayrıca, Cenevre-2 öncesinde rejimin sivil halka yönelik saldırılarının bir an evvel durması ve insani yardımın ihtiyaç duyulan tüm bölgelere acilen ve etkin bir şekilde ulaştırılmasının önemini vurgulayarak, bu yönde her türlü çabayı gösterme konusunda mutabık kaldı.

Telekonferansta Çekirdek Grup üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının 12 Ocak pazar günü Paris'te bir araya gelmesi ve bu toplantıda Suriye'deki durumun Cenevre-2 öncesinde bir kez daha tüm boyutlarıyla değerlendirilmesi kararlaştırıldı.

10 yıl önce