|

CIA yaptı Mossad üstlendi

12 Şubat 2008’de Şam’da Hizbullah’ın dış operasyonlar şefi İmad Muğniye’nin aracına bomba yerleştiren CIA, suikasti Mossad’a mal etti. Bush’un talimatıyla gerçekleştirilen suikast için CIA’nın Kuzey Carolina’daki üssünde 25 kez bomba denemesi yapılmış.

Yeni Şafak
04:00 - 1/02/2015 Pazar
Güncelleme: 20:34 - 31/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

İsrail’in 12 Şubat 2008’de Suriye’nin başkenti Şam’da bombalı saldırı sonucu öldürdüğü Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından İmad Muğniye suikastini Amerika Haberalma Teşkilatı CIA’nın organize ettiği ortaya çıktı. Hizbullah da dahil tüm kamuoyu çatışma içinde oldukları İsrail’i suikastten sorumlu tutmuştu. Ancak eski bir CIA yetkilisi İsrail istihbaratının (Mossad) bu saldırıda paravan olarak görev aldığını ileri sürdü.  


BOMBA CAROLINA’DAN GELDİ

ABD’de yayımlanan Washington Post gazetesinde yer alan bir habere göre eski CIA ajanı, Muğniye’yi suikastten önce bir ay boyunca yakından takip ettiğini ve hatta kullanılacak bombanın  North Carolina eyaletinde üretildiğini belirtti. Öte yandan suikastte İsrail’in suçlanacağını düşünen ABD’nin bu nedenle içinin rahat olduğu da kaydedildi. Muğniye’nin öldürülmesinin ardından İsrail ve ABD olayda parmaklarının olmadığını açıklamıştı. 

Adını vermeyen eski ajan, Muğniye’nin CIA tarafından tam bir ay boyunca yakından izlendiğini ve o gün patlayan bombanın sadece Mossad ajanları tarafından uzaktan kontrol edildiğini belirtti. Eski ajan ayrıca suikastte kullanılan bombanın Kuzey Carolina’daki CIA üssünde tam 25 kez test edildiğini de açıkladı. Eski ajan, “Bomba, ABD’nin karşı çıkabileceği ve suikasti iptal edebileceği, ancak etmediği şekilde kurulmuştu” bilgisini verdi. 

OĞUL MUĞNİYE DE ÖLDÜRÜLDÜ

Gazetedeki haberde, dönemin ABD Başkanı George W. Bush, Adalet Bakanı ve CIA Başkanı, milli güvenlik danışmanı ve Adalet Bakanlığı’nın olaydan haberlerinin olduğu ve onay verdiği vurgulandı. İsrail’in 18 Ocak’ta Suriye’nin Golan Tepeleri’nde Hizbullah konvoyuna düzenlediği saldırıda hayatını kaybedenler arasında İmad Muğniye’nin oğlu Cihad Muğniye de vardı. 


Yüz tanıma teknolojisi

Washington Post gazetesine konuşan eski CIA ajanı, Muğniye’nin öldürülme anından önce bombanın imha bölgesinin biraz daha genişletildiğini kaydetti. Eski ajanın açıklamalarına göre, bomba patlatılmadan önce Muğniye’nin yemek yediği restorandan çıkması beklendi. Ardından yüz tanıma teknolojisi devreye sokuldu.


Kaynaklara göre İmad Muğniye, sürekli olarak takipte olduğu için 1990 ve 1997 yıllarında, en az iki defa yüzüne cerrahi operasyon yaptırdı. Muğniye, Lübnan dışında rahatça dolaşabilmek için Lübnan, Suriye, İran ve Pakistan pasaportları kullandı.


Uluslararası hukuku ihlal

İmad Muğniye’nin ABD’nin savaş halinde olmadığı bir ülkede, araca bomba yerleştirme tekniği ile öldürülmüş olması uluslararası yasaların ihlali olarak görülüyor. Yöntemin teröristler ve gangsterler tarafından kullanılan bir yöntem olduğunu belirten Notre Dame Üniversitesi’nde uluslararası hukuk profesörü  Mary Ellen O’Connell “bu en eski savaş kurallarının ihlali” yorumunu yaptı. 


Muğniye’nin sorumlu tutulduğu eylemler

Amerika ve İsrail hedeflerine yönelik sarsıcı eylemler gerçekleştiren İmad Muğniye Lübnan’ın Sur şehrinde Temmuz 1962’de doğdu. Amerika’nın, başı için 25 milyon dolar ödül koyduğu Muğniye 42 ülkede aranlar listesindeydi. 

Muğniye’nin sorumlu tutulduğu operasyonlardan bazıları şunlar:

- Nisan 1983’de Beyrut ABD Konsolosluğu’nun bombalanması eylemini planladı. Eylemde, 63 Amerikalı öldü. 


- Beyrut’taki ABD karargâhının bombalanması eylemini organize etti. Bu saldırıda da 241 Amerikalı öldü. 


- Beka’da 58 Fransızın öldüğü eylemi planladı.


- 1985'te Beyrut havaalanında, Amerikan uçağının kaçırılmasında rol üstlendi 


- Arjantin’in Buenos Aires şehrinde 85 kişinin ölümüne neden olan Yahudi merkezi ve İsrail Büyükelçiliği’ni hedef alan bombalı saldırıyı planladı.


- 19 Amerikan askerinin öldüğü Hobar olayına katıldı.


- 2000'de Şeba çiftliklerinde İsrail askerlerinin esir alınması operasyonunu planladı. 


- Temmuz 2006’da iki İsrail askerinin esir alındığı AytaŞaab operasyonunu gerçekleştirdi. Bu operasyon sonrası çıkan İsrail-Lübnan savaşında aktif rol aldı.

#Hizbullah
#cia
#mossad
#imad muğniye
9 yıl önce