|

Çipras depremi

AB’nin katı kemer sıkma politikasına isyan eden Yunanlıların oylarıyla ipi göğüsleyen Syriza lideri Aleksis Çipras, Rusya yanlısı ANEL partisiyle hükümet kuruyor. İlk kez bir Türk’e bakanlık vereceği konuşulan genç liderin başarısı Yunanistan’da coşkuyla kutlanırken Avrupa ve İsrail’i ise korku sardı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/01/2015 Salı
Güncelleme: 22:09 - 26/01/2015 Pazartesi
Yeni Şafak
Yunanistan’daki genel seçimleri, Avrupa Birliği’ne (AB) meydan okuyan Radikal Sol Koalisyon İttifak (Syriza) kazandı. Syriza yüzde 36,34 ile 300 sandalyeli mecliste 149 sandalye alırken, Yeni Demokrasi Partisi yüzde 27,81 oyla 76 sandalyeye sahip oldu. Katılımın yüzde 63’ü bulduğu seçimde, Hrisi Avgi (Altın Şafak) yüzde 6,28 oy oranı ile 17 sandalyeye, Potami yüzde 6,05 ile 17 sandalyeye, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 5,47 ile 15 sandalyeye, Bağımsız Yunanlılar (ANEL) yüzde 4,75 ile 13 sandalyeye ve PASOK yüzde 4,68 ile 13 sandalyeye sahip oldu. 

GENÇ LİDER HIZLI ÇIKTI

Sonuçların açıklanması ile birlikte kolları sıvayan Syriza lideri Aleksis Çipras, mecliste gerekli olan iki sandalyeyi daha kazanabilmek için ANEL partisinin kapısını çaldı. Genç lider, kendi partisi gibi AB’nin kemer sıkma politikalarına karşı çıkan sağcı ANEL ile koalisyon kurma konusunda anlaştı. Seçimde 13 sandalye kazanan ANEL’in Başkanı Panos Kammenos, Çipras ile görüşmesinin ardından “Bu andan itibaren artık bir hükümet vardır, yeni başbakana güven oyu vereceğiz” dedi. 

Avro Bölgesi’nde dağılma korkusu

AB ve IMF'nin  kemer sıkma politikalarına karşı çıkan Syriza’nın zaferi, Avro Bölgesi’nin geleceğiyle ilgili kaygılar doğurdu. Atina'nın, memorandum sonrası dönemle ilgili Troyka (AB-IMF-Avrupa Merkez Bankası) ile sürdürdüğü ancak seçim için askıya alınan müzakerelerde uzlaşma sağlanamaması durumunda ödenmesi beklenen taksitler gecikecebilir.


Artık ‘kemer sıkmak’ yok!

Yunanistan’da 5 yıldır süren ekonomik krizin siyasi sonuçlarından biri olarak ortaya çıkan Syriza, kurtarma programları karşılığında uygulanan sert kemer sıkma politikalarını AB dayatması olarak görüyor. Parti, ülkenin krizden dış yardımlar olmadan kendi dinamikleriyle çıkabileceğini savunuyor. Yeni hükümet,  Troyka ile değil, doğrudan hükümetlerle masaya oturmayı planlıyor. Syriza, neo-liberal politikalardan vazgeçilmesini, başta enerji ve ulusal piyango olmak üzere yapılan büyük bazı özelleştirmelerden geri dönülmesini, zenginlerden daha fazla vergi alınmasını istiyor. Çipras, kendi onayının bulunmadığı hiçbir anlaşmayı tanımayacağını, AB ve IMF ile kredi koşullarını yeniden ele alacağını belirtmişti. 


Türk vekile kabine yolu

Batı Trakya Türk Azınlığı’na mensup 3 aday Yunan Meclisi’ne girmeye hak kazandı.  Bu durum oylarının yüzde 70'ini SYRIZA'ya veren Batı Trakya Türkleri arasında bayram havası estirdi.  Rodop ve İskeçe illerinde Syriza adayları Ayhan Karayusuf, Mustafa Mustafa ve Hüseyin Zeybek, parlamentoya giriyor. Karayusuf ve Zeybek 2012’de yapılan genel seçimlerde de aynı partiden listelerinde birinci olarak milletvekili seçilmişlerdi. Çipras’ın kabineye “Göçmenler Bakanlığı” adı altında yeni bir bakanlık  istediği,  3 Türk vekilden birini bu bakanlığın başına getirebileceği konuşuluyor.


İyi geceler Merkel!

AB’ye ekonomik bağımlılığı bertaraf etmek isteyen Syriza’ya Avrupa’dan ilk tepki, Almanya’dan geldi. Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, “Yunanistan’ın sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Öncelikli muhatapları AB’dir” dedi. Alman Merkez Bankası Bundesbank Başkanı Bundesbank Jens Weidmann da yeni hükümetin tutamayacağı sözler vermemesi umduklarını ifade ederek, “Yeni hükümetten, şimdiye kadar başarılanların sorgulanmamasını umuyoruz” dedi. Avrupa Birliği liderleri ve finans çevrelerinin Yunanistan’da başlayacak Syriza dönemine dair kaygıları devam ediyor. Bu konuda Almanya Başbakanı Angela Merkel başı çekiyor. 


Hollande açık açık uyardı 

Seçimlere Avrupa'dan en üst düzey tepki ise Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'dan geldi. Yunanistan'la yakın ilişkilerini devam ettirmek istediklerini belirten Hollande, "Yunanistan Avro Bölgesi'nde kalmak istiyor ve  kalacaktır" dedi. Yunanistan'ın sorumluluk içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Hollande, "Yunanistan taahhütler vermiştir ve bunları yerine getirmesi gerekir" dedi. 


İsrail'de Syriza paniği

Yunanistan’da Syriza'nın seçimlerden zaferle çıkması İsrail’i endişelendirmeye başladı. Syriza’nın programında İsrail’le Yunanistan’ın askeri işbirliğini bitirme ve Filistin’i 1967 sınırları kapsamında devlet olarak tanıma yer alıyor. Syriza, geçtiğimiz yaz Gazze’de 2 binden fazla Filistinli’nin öldürüldüğü saldırıları sert bir dille eleştirmiş ve İsrail’in işlediği insan hakları ihlallerine dikkat çekmişti. İsrail tarafından anti-semitist olmakla suçlanan Syriza, Yahudi karşıtı değil Siyonizm karşıtı olduklarını dile getiriyor.  Syriza’nın lideri Çipras, son Gazze işgali sırasında dünyaya çağrı yaparak, “İsrail’in saldırılarını ve vahşetini durdurmak için bir araya gelin” demişti. 2010’da Mavi Marmara baskını sonrası Türkiye ile bağları kopan İsrail, Yunanistan’la yakınlık kurmuştu.


DHKP-C destekçisi Çukalis bakan olabilir

Yunanistan'da iktidar olan Syriza'dan bazı milletvekillerinin yasa dışı DHKP-C örgütü ile ilişki içerisinde olması endişe uyandırdı. Syriza’dan yeni milletvekili seçilen ve bakan olmasına kesin gözüyle bakılan Dimitrik Çukalis’in daha önce Yunanistan’daki cezaevlerinde kalan DHKP-C’lilere yönelik destek eylemlerine katıldığı biliniyor.


Davutoğlu Türkiye’ye  davet etti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yunanistan’ın yeni Başbakanı Aleksis Çipras’ı arayarak tebrik etti. Davutoğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki hesabından yaptığı açıklamada, “Az önce Yunanistan’ın yeni Başbakanı Sayın Aleksis Çipras’ı arayarak tebrik ettim. Kendisini en kısa zamanda Türkiye’ye bekliyorum” ifadesini kullandı. Başbakan Davutoğlu, yeni dönemin Yunan halkı ile iki dost ülke olan Türkiye ve Yunanistan ilişkileri için hayırlı olması temennisinde bulundu.

#Syriza
#Yunanistan
#Aleksis Çipras
9 yıl önce