|

Çipras'ın bakanı 'Kardak krizi' çıkaracak!

1996 yılının ocak ayında Yunanistan ve Türkiye arasında patlak veren ve iki ülkeyi savaşın eşiğine getiren Kardak krizinin 19'uncu yıl dönümü sebebiyle, yeni Yunanistan hükümetinin Türk karşıtı Bakanı Kammenos, Kardak kayalıklarının bulunduğu bölgeye çelenk atacak.

11:01 - 30/01/2015 Cuma
Güncelleme: 11:29 - 30/01/2015 Cuma
AA

Yunanistan Savunma Bakanı ve iktidarın küçük ortağı ANEL Partisi lideri Panos Kammenos’un, Kardakolaylarının 19. yıl dönümü nedeniyle Kardak kayalıklarının bulunduğu deniz bölgesine çelenk bırakacağı bildirildi. 


Yunanistan Savunma Bakanlığının internet sitesinde yer alan açıklamada, Kammenos’un, saat 11.00’da Atina yakınlarındaki Marathonas bölgesinde bulunan askeri helikopter üssünde, Kardak’ta hayatını kaybeden askerlerin anısına düzenlenen ayine katılacağı, daha sonra Girit Adası’na hareket edeceği belirtildi.


Bakanlık açıklamasında, Kammenos’un Girit’e giderken Kardak (İmia) deniz bölgesine çelenk atacağı kaydedildi.


Alınan bilgiye göre, Girit’e helikopter ile gideceği belirtilen Kammenos’a Yunanistan Deniz Kuvvetleri komutanı Koramiral Evangelos Apostolakis eşlik edecek.


Türk askeri adaya çıkmıştı


19'uncu yıldönümü olan Kardak krizi, Ocak 1996'da Yunanistan ile Türkiye arasında Türk bandıralı bir geminin Kardak Kayalıkları'nda karaya oturması sonucu Türk ve Yunan kurtarma ekipleri arasında anlaşmazlık çıkınca patladı.


İki ülkeyi savaşın eşiğine getiren Kardak kayalıklarının bulunduğu adacığa Yunanistan ordusunun bayrak dikmesi üzeine dönemin Başbakanı Tansu Çiller, "O bayrak iner, o asker gider" diyerek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin savaşa hazır olduğunu açıklamıştı. Çiller, 30 Ocak 1996 gecesi adaya asker çıkarılmasını istemişti. Türk SAT ve SAS komandolarının Yunan askerlerinin kuşattığı adacığa çıkarak Türk bayrağı asması ile olaylar alevlenmiş, NATO ve ABD'nin araya girmesi ile kriz sonlandırılmıştı.
#Panos Kammenos
#Kardak krizi
#Girit
#Yunanistan
#Türkiye
9 yıl önce