|

Cunta kurşunu

Sisi’nin güvenlik güçleri, Mübarek diktatörlüğünü bitiren devrimin 4. yılında da terör estirdi. Bir kadın eylemci sokak ortasında pompalı tüfekle infaz edildi. Polisin öldürme kastıyla açtığı ateşte 15 kişi hayatını kaybetti.

Yeni Şafak
04:00 - 26/01/2015 Pazartesi
Güncelleme: 21:24 - 25/01/2015 Pazar
Diğer
Mısır’da 30 yıllık Hüsnü Mübarek diktatörlüğüne son veren 25 Ocak Devrimi’nin 4’üncü yılında da kan durmuyor. Devrimin yıldönümü nedeniyle önceki gün Tahrir Meydanı yakınlarında düzenlenen eylemde Sosyalist Halk İttifakı’ndan Şeyma Sabbağ (32) adlı eylemci, başından ve boynundan pompalı tüfekle yaralanması sonucu hayatını kaybetti. Aynı gün İskenderiye’nin Uveyde bölgesinde de polisin göstericilere gerçek mermi ile ateş açması sonucu 17 yaşındaki Sundus Rida başından vuruldu. Rida hastaneye kaldırılırken yolda hayatını kaybetti. 

KASITLI ATEŞ EDİYORLAR

Dün de Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak’ının çağrısı üzerinde çok sayıda kentte gösteriler düzenlenirken, eylemler sırasında yine polis terörü yaşandı. Güvenlik güçlerinin İskenderiye’nin  El -Avayid bölgesinde düzenlenen yürüyüşe müdahalesi sırasında 45 yaşındaki Hasan Atallah isimli bir kişi öldü. Atallah’ın ateşli silahla karnından vurulduğu ve hastaneye kaldırıldığı sırada hayatını kaybettiği belirtildi. Mısır Sağlık Bakanlığı verilerine göre, gösterilerde şuana kadar 15 kişi hayatını kaybetti, en az 30 kişi de yaralandı.

230 BİN KİŞİYLE GÜVENLİK ÖNLEMİ

Bu arada 25 Ocak nedeniyle İçişleri Bakanlığı’na bağlı birimler, Silahlı Kuvvetlerle koordineli olarak başkent Kahire’de Tahrir, Rabia, Nahda, Süveyş’te Erbain meydanı başta olmak üzere cumhurbaşkanlığı sarayları ve bazı stratejik merkezleri kontrol altına aldı. Göstericilerin, devrimin sembolü olan Tahrir Meydanı’na girişine de izin verilmedi. 25 Ocak Devrimi’nin sembolü Tahrir Meydanı trafiğe kapatılırken, tüm yakın çevresine ve giriş noktalarına zırhlı araçlar ve panzerler konuşlandırıldı. Ülke genelinde İçişleri ve orduya bağlı 230 bin kişinin görev yaptığı açıklandı. 

HER KESİMDEN KATILIM

Öte yandan 25 Ocak Devrimi dördüncü yılına girerken Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak, 6 Nisan, Ahrar, Sosyalist Halk İttifakı Partisi, Ultraslar ve bazı sol grupların protestolar düzenlemesi, ülkede muhalif kanadın yanlızca İhvan’dan oluşmadığı düşüncesini güçlendirdi. Öte yandan Abdulmunim Ebul Futuh’un başkanlığını yürüttüğü Güçlü Mısır Partisi’inden yapılan açıklamada, 25 Ocak Devrimi nedeniyle yapılan gösterilerde katılımın parti adına değil kişisel düzeyde olduğu bildirildi.

New York’ta protesto

ABD’nin New York şehrinde yüzlerce kişi Mısır’daki 25 Ocak Devrimi’nin dördüncü yılı vesilesiyle darbe karşıtı gösteri düzenledi. Mısır bayrakları, darbe karşıtı gösterilerde hayatını kaybedenlerin posterleri ve “Rabia işareti”nin yer aldığı dövizlerin görüldüğü gösteride, ABD’nin çeşitli eyaletlerinden gelen yüzlerce kişi darbeci Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’yi protesto etti. ABD’deki Türk toplumunun temsilcilerinin de destek verdiği gösteride, Türk bayrakları da dalgalandı.


Darbeci Sisi'den 'devrim' övgüsü

2013'te yönetime askeri müdahale ile el koyan Abdulfettah es-Sisi, 2011 devriminde hayatını kaybeden göstericiler hakkında konuştu. 25 Ocak devriminin 4. yıldönümü için televizyon aracılığıyla halka seslenen Sisi, 18 gün süren ayaklanmada ordu kurşunlarıyla hayatını kaybeden 800 göstericiyi “şehit” olarak adlandırarak “övgüyle” andı. Sisi konuşmasında “yaralı veya ölülerden dökülen kanın önlerine bakmak ve çaba sarfetmek için bir motivasyon olduğunu” söyledi. Geçtiğimiz gün hayatını kaybeden Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el-Suud’u da unutmayan Sisi, “Araplar ve Müslümanlar bir bilgeyi kaybetti” dedi. 

#Mısır
#Şeyma Sabbağ
#Abdulfettah es-Sisi
9 yıl önce