|

Dalay Lama Budizm'in son ruhani lideri olabilir

Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama, Budizm geleneğinin 500 yıllık kurumu olan bu unvanı elinde tutan son kişi olabileceğini söyledi.

12:40 - 17/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 12:49 - 17/12/2014 Çarşamba
AA
79 yaşındaki ruhani lider yüzyıllar öncesine dayanan "Dalay Lama kurumu"nun en çok rağbet gören zamanında sonlandırılmasının daha iyi olacağını kaydetti.


Budizmin bir geleneği olan Dalay Lama unvanını elinde tutacak son kişinin kendisi olabileceğini dile getiren Dalay Lama, bu unvanın bir gün sona ereceğini kaydetti. Budist önder, ''Bundan sonra Dalay Lamaların olacağının hiç bir garantisi yok. Bu çok kötü'' dedi.


Dalay Lama, kendisinden sonra bir Dalay Lama daha gelip gelmeyeceği konusunda ise buna ölümünden sonra Tibet halkının karar vereceğini ifade etti. Çin, Dalay Lama'nın ardından yeni bir Dalay Lama seçeceğini açıklamıştı.


Tibet Budizminin en önemli figürlerinden Pançen Lama'nın geleceğin Dalay Lama'sı olarak seçilebileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Pançen Lama'ya ismi 1995'te Dalay Lama tarafından verilmişti.


Uluslararası topluma çağrı 


Hong Kong'da yaklaşık üç aydır devam eden gösteriler hakkında ise Dalay Lama, uluslararası toplumun demokratik kültürün geliştirilmesi için Çin'i daha fazla teşvik etmesi gerektiğini belirtti.


Çin'in dünya ekonomisinde güçlü bir konuma gelmeyi çok istediğini kaydeden Dalay Lama, Çin'in bu arzusunun olumlu karşılanabileceğini ancak özgür dünyanın Çin'in çıkarları için bu ülkeye demokrasi getirilmesi gibi ahlaki bir sorumluluğa sahip olduğunu ifade etti.


Bir süre önce bir Alman gazetesine açıklama yapan Dalay Lama, Budizm geleneğinin 500 yıllık kurumu olan görevinden ayrılacağını açıklamış, bu şekilde Budist geleneğindeki ruhani liderlik makamının da sona ereceğini söylemişti.


Çin ordusu, Mart 1959’da Tibet’te baş gösteren isyan hareketini bastırdığında Tibet’in 14’üncü Dalay Lama'sı olan Tenzin Gyatso Hindistan’a kaçmıştı. Siyasi duruşuyla etkisi kendi toplumu dışına çıkan Dalay Lama, Tibet’in özerlik kazanma mücadelesinde şiddete karşı gösterdiği kararlı tutumdan dolayı 1989’da Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.
#Dalay Lama
#ruhani lider
#Tibet
#Çin
9 yıl önce
default-profile-img