|

Davutoğlu: Esed kalsın diyen ülke yok

İsviçre'nin Montrö şehrinde yapılan Suriye'deki krize çözüm arayan uluslararası Cenevre-2 Konferansı'nı değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Birkaç ülke hariç, dün 'Esed ve rejimi iş başında kalmalı ve gitmemeli' diyen ülke yoktu. Esed'i destekleyen ülkeler dahi, Rusya ve Çin dahi, 'Esed kalmalı' diye bir ifade kullanmadı. Türkiye'nin, Esed orada kalınca yalnızlaşacağını söyleyenler, ne diyecekler şimdi?. Muallim'in konuşmasını bazı marjinal gazeteler manşet yaptı, onun dışında kim ciddiye alır ki?" dedi.

Aa
00:00 - 23/01/2014 Perşembe
Güncelleme: 15:02 - 23/01/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Davutoğlu: Esed kalsın diyen ülke yok
Davutoğlu: Esed kalsın diyen ülke yok

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cenevre-2 Konferansı'nda birkaç ülke hariç "Esed ve rejimi iş başında kalmalı ve gitmemeli" diyen ülke olmadığını söyledi.

Bir soru üzerine, "Türkiye'de sığ akıllı ve kendi ülkesini zor duruma düşürme konusunda bile hassasiyet taşımayan bazı çevreler, her gün bir olay yaratarak Türkiye'yi nerdeyse terörü destekleyen bir ülke olarak yansıtmak istiyorlar" diye konuşan Davutoğlu, "Adana'da durdurulan tırlarla ilgili bu kampanyayı yapanlar Velid Muallim'in ağzını ve dün kulandığı dili kullanıyorlar. Halbuki benim konuşmamdan sonra Ban Ki-mun bütün dünyanın önünde Türkiye'ye gösterdiği liderlik, 'kastettiği muhalefeti getirmekle bu toplantıyı gerçekleştirmekti' ve olağanüstü insani konulardaki cömertlik konusundan ötürü teşekkür etti" dedi.

Davutoğlu, Suriye'nin kuzeyinde Cizire kantonunda ilan edilen özerk oluşumun süreci hiç etkilemeyeceğini ifade ederek, "Bu konuda da BDP ve bazı çevreler görüş beyan etti. Mesela Gülten Kışanak'ın Kürtler Cenevre Konferansı'nda masada yok gibi bazı ifadeleri oldu, ama Kürtler dün masada vardı ve Carba'nın yardımcısı da Kürttür ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin başkanıdır. PYD masada yok, niye yok? Bunu kendilerine sormaları lazım" dedi.

10 yıl önce