|

Davutoğlu: Türkiye ve Azerbaycan başarı hikayesidir

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev'le ortak basın açıklaması düzenledi. Türkiye ve Azerbaycan'ın çevre ülkeleri ile değerlendirildiğinde başarı hikayesi olduğunu kaydeden Davutoğlu, birlik mesajı vererek "Kudretli Türkiye ve kudretli Azerbaycan'dan tüm Kafkasya kazanır" dedi.

YENİSAFAK.COM.TR / DÜNYA
00:00 - 19/09/2014 Cuma
Güncelleme: 10:34 - 19/09/2014 Cuma
Yeni Şafak
Davutoğlu: Türkiye ve Azerbaycan başarı hikayesidi
Davutoğlu: Türkiye ve Azerbaycan başarı hikayesidi

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları;

"Çevre bölgelere bakıldığında eğer iki tane başarı hikayesi anlatılmak istense Türkiye ve Azerbaycan başarı hikayesidir. Omuz omuza yürüyen kardeş ülkelerin başarısıdır. Bu projeler sadece Azerbaycan'a değil bölgeye başarı getiren projelerdir."

Kafkasları Balkanlara bağlayacağız

"Tanap projesiyle ve Güney Kafkas koridoru ile Kafkasları Balkanlara bağlayacağız. İki bölgeyi barış bölgeleri olarak birbirine bağlayacağız. Eğer Azerbaycan'da bu kudret olmasaydı bu bir millet iki devlet ilkesi kağıt üzerinde kalırdı. Biz her zaman Azerbaycan'ı öz vatan olarak bildik. Karabağ sorunu Azerbaycan topraklarının herbir santimetre karesi kurtulana kadar Türkiye, Azerbaycan'ın verdiği mücadelenin yanında olacaktır. Uluslararası hukuk bunu böyle söylüyor.

Omuz omuza mücadele edeceğiz

"Uluslararası hukukun gereği yapılana kadar da Türkiye ile Azerbaycan omuz omuza bölgeyi barış bölgesi yapmak için çaba sarf edecektir ve Azerbaycan'a yönelecek her türlü olumsuz tavır, Azerbaycan'da olduğu kadar, Türkiye'de de aynı tepkiyi görür.Azerbaycan topraklarının her bir santimetresi kurtulana kadar Türkiye Azerbaycan'ın yanında olacaktır. Bölgeyi barış bölgesi yapmak için omuz omuza mücadele vereceğiz.

Karabağ sorunu ve Ermenistan bu uzlaşmaz tutumunu sürdürdükçe, bütün bu projelerin dışında kalır. Uluslararası alanda da birbirimizi desteklemeye devam edeceğiz. Birkez daha vurgulamak isterim ki, Azerbaycan'ın bölgesel ve uluslararası görüşmelerinde destek vereceğiz. Bütün bu ortak hissiyat, ortak strateji bizim için çok önemlidir. Özellikle savunma sanayiinde de yürüttüğümüz ortak çalışmalar bizi ileriye taşıyacaktır.

21'inci asrın projesi TANAP

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki enerji işbirliklerinin bölge ve dünya ülkeleri için de önemli olduğunu belirterek, yarın başlangıç kısmının temeli atılacak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) 21. asrın projesi olduğunu söyledi.


10 yıl önce