|

Dedesinin Osmanlısı Avrupa ülkesiydi

Türkiye'nin AB üyeliğini istemeyen Sarkozy'nin, Osmanlı'ya sığınan yahudi ailesinin torunu olduğunu söyleyen Fransız araştırmacı, "Sarkozy, Osmanlı topraklarının Avrupalı olmadığını iddia ediyor, biz dedelerinin Avrupasını tercih ediyoruz" dedi

Viyana
00:00 - 26/12/2007 Çarşamba
Güncelleme: 23:56 - 25/12/2007 Salı
Yeni Şafak
Dedesinin Osmanlısı Avrupa ülkesiydi
Dedesinin Osmanlısı Avrupa ülkesiydi

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkması ve Türkiye'nin AB sınırları içinde olmadığını iddia etmesi, Fransız aydınlarının tepkisini çekti. Son olarak Sarkozy'nin bir Osmanlı torunu olduğuna dikkat çeken araştırmacı Olivier Chartier makalesinde, “Biz, Sarkozy'nin dedelerinin Avrupasını tercih ediyoruz” diye yazdı. Fransız aydınlar, Sarkozy'nin Türkiye karşıtı tutumu karşısında, Sarkozy'nin anne tarafının Osmanlı tebasındaki Selanikli bir Yahudi ailesine mensup olmasına dikkat çekti. Hala Galatasaray Lisesi ve üniversitesinde, tarih ve felsefe dersleri veren Chartier makalesinde Sarkozy'nin bu özelliğini yazdı. Chartier, Sarkozy'nin bir “Osmanlı torunu” olduğunu hatırlattı ve Osmanlı İmparatorluğu'nu kastederek, “Ailesinin bir bölümünün sığındığı toprakların Avrupalı olmadığı, üç nesil sonra torun Nicolas Sarkozy tarafından iddia ediliyor” dedi.


OSMANLI KUCAK AÇTI

Chartier, Sarkozy'nin seçim kampanyası sırasında, “Evet ben Selanikli bir Rumun torunuyum” ve “Beni, Selanikli bir Yahudi olan büyük babam yetiştirdi” şeklindeki sözlerini hatırlattı. Fransız araştırmacı, “Biz, küçük Asya, Kapadokya ya da Polonya muslukçularından korkanların değil, Nicolas Sarkozy'nin dedelerinin Avrupasını tercih ediyoruz” diye yazdı. Sarkozy'nin anne tarafından olan dedesi Benedict Mallah'ın, Osmanlı'nın kucak açtığı Sefarad Yahudilerinden olduğunu belirten Chartier, dedesinin kuzeni olan Ascher Mallah'ın da Galatasaray Lisesi'nden mezun olduğunu belirtti.


Avrupa, Türkiye'ye karşı iki yüzlü

Avusturya gazetesi Die Presse, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Türkiye ile iki yüzlü oyun oynadığını belirterek, “Bir çok AB ülkesi, işine geldiği için Sarkozy'nin arkasına saklanıyor” yorumunda bulundu. “Türkiye'nin AB'ye katılımı konusunda ne düşünülürse düşünülsün bu ülke ile şimdi oynanan oyun, dürüst ve adil olmaktan uzak, ikiyüzlü bir oyun. Bir yandan da Ankara'dan AB yolunda yeni ilerlemeler bekleniyor” yorumunda bulunan gazete,

“Fransızların ısrarı üzerine AB belgelerinden 'katılım' sözcüğü çıkarıldı, ekonomi ve para politikasına ilişkin müzakereler bloke edildi. Bütün bunlar Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye aleyhindeki seçim kampanyasının ardından iç politikada mahçup duruma düşmemesi için yapıldı. Birçok AB ülkesi de böylece frenleme girişimleri ardına saklanabilecekleri birini bulmuş oldular” denilen haberde, “Bu onurlu bir oyun değil” vurgusu yapıldı.


16 yıl önce