|

Demokrasiyi öğrenen kadrolu imam olacak

Fransa'da, camilerde veya ordu ile hastane gibi kamuya ait mekanlarda imamlık yapmak isteyen adaylar, din eğitiminden ziyade, “Özgürlük, eşitlik, laiklik, kardeşlik ve demokrasi” gibi ilkeleri öğrenecekleri 6 aylık diplomalı bir kursa tabi tutulacak.

Paris
00:00 - 30/01/2008 Çarşamba
Güncelleme: 00:06 - 30/01/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Demokrasiyi öğrenen kadrolu imam olacak
Demokrasiyi öğrenen kadrolu imam olacak

Fransa'da geleceğin Müslüman din adamlarının eğitiminde dün bir ilke imza atıldı. İçişleri Bakanlığı'nın girişimi üzerine Paris Katolik Enstitüsü tarafından Müslümanlar için hazırlanan özel ilahiyat eğitimine dün resmen başlandı. Resmi adı “Dinler, laiklik ve kültürlerarası etkileşim” olan eğitim 6 ay sürecek. Toplam 400 saatlik dersler sonunda sınavları başaran öğrencilere, 2 yıllık eğitim sonrası elde edilen üniversite diplomasına eşit değerde bir diploma verilecek. NTV'nin haberine göre derslerin din eğitimi üzerinde değil, “özgürlük, eşitlik, laiklik, kardeşlik ve demokrasi” gibi kavramlar üzerinde yoğunlaşacağı belirtiliyor. Bir diğer deyişle, Fransa'da camilerde veya ordu ve hastane gibi kamuya ait mekanlarda imamlık yapacak adaylar Fransa Cumhuriyeti'nin ilkelerini ayrıntılarıyla öğrenecek. Elde edilecek diplomanın kamuya ait yerlerde çalışmak için referans olacağı da bildiriliyor.


25 BAŞVURU YAPILDI

Paris Katolik Enstitüsü, eğitim için yazılan öğrenci sayısının şu anda için 25 olduğunu, bunların çoğunu Cezayir, Fas, Tunus ve Komor Adaları kökenlilerin oluşturduğunu açıkladı. Öğrenciler arasında ikisi türbanlı üç kadın da bulunuyor. Yaş ortalamasının 40 olduğu belirtilen öğrencilerin büyük çoğunluğunun güncel yaşamda imamlık yaptığı ve Fransız kültürüyle İslam arasında karşılıklı anlayışı artırmayı istedikleri bildiriliyor. Fransa'da yaşayan Kuzey Afrika kökenli Müslümanların dini temsilcisi olarak bilinen Paris Camii, bu projeye destek verirken, “Fransa İslami Teşkilatlar Birliği” ise “Katolik bir or-tamda gerçekleştiği” gerekçesiyle projeye karşı çıkıyor.


UMP'den çirkin kampanya

Fransa'da iktidardaki UMP'nden 11 milletvekilinin Le Monde gazetesinde “Türkiye AB'de mi? Kesinlikle hayır” başlığıyla yayınladıkları ortak bildiride, “Ermeni soykırımını tanımayan bir devleti entegre etmek imkansız” iddiasında bulunuldu. Aralarında Dışişleri eski Bakanı Herve de Charette ile eski Türkiye Raportörü Alain Lamassoure'nin de bulunduğu milletvekillerinin bildirisinde, Sarkozy'nin “Türkiye Avrupalı bir ülke değil” sözlerine dikkat çekilirken, Türkiye'ye karşı “argümanlar” da sıralandı.


İzinsiz reklam fotoğrafı kızdırdı

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, sevgilisi Carla Bruni ile çekilen bir fotoğrafı reklam amacıyla kendisinden habersiz kullanan İngiliz özel havayolu şirketi Ryanair'e dava açmaya hazırlanıyor. Le Parisien gazetesindeki reklamda, Sarkozy ile Bruni'nin gülümseyen fotoğraflarının altında, “Ryanair ile tüm ailem düğünüme gelebilir” cümlesi yer alıyor. Sarkozy'nin avukatının, reklamı yayından kaldırmak için yasal girişimde bulunduğu bildirildi..






16 yıl önce