|

Deraya’dan tahliye

Suriye’de rejim ile muhaliflerin müzakerelerinin ardından Deraya’dan tahliye başladı. Dört gün içerisinde 6 bin 500’ü sivil olmak üzere 8 bin 300 kişi ilçeden çıkacak. Son nefeslerine dek direnen silahlı muhalifler ise ağır silahlarını rejime teslim ettikten sonra hafif silahlarla İdlib’e yönelecek. Rejim geçen hafta bölgeyi napalm bombasıyla vurmuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/08/2016 Cumartesi
Güncelleme: 21:51 - 26/08/2016 Cuma
Yeni Şafak

Suriye'nin başkenti Şam'ın kırsalında rejimin kuşatması altındaki Deraya'da Beşşar Esed rejimi ile muhalifler arasındaki müzakerelerin ardından ilçeden ilk sivil grup çıktı. Suriye'de devrimin sembol kentlerinden Deraya'dan Suriye Kızılayı'na ait araçlarla çıkan yüzlerce sivil, Şam kırsalında muhaliflerin denetimindeki bölgelere ve İdlib'e gitmek üzere hareket etti.


Müzakerelere göre, 4 gün içerisinde (28 Ağustos'a kadar) 6 bin 500'ü sivil olmak üzere 8 bin 300 kişi ilçeden çıkacak, ilçeyi terk edecek silahlı muhalifler ise ağır silahlarını rejime teslim ettikten sonra hafif silahlarla İdlib'e yönelecek. Rejime bağlı SANA haber ajansı, '700 silahlı kişi Deraya'dan silahlarıyla beraber İdlib kentine gidecek. Binlerce erkek ve kadın sivil, aileleriyle birlikte kabul merkezlerine alınacak' ifadesine yer verdi.



REJİM ASKERLERİ İLÇEYE GİRECEK


İlçenin girişinde bekleyen rejim askerleri, tahliyenin ardından Deraya'ya girecek. Bölgedeki iki önemli muhalif gruptan biri olan Liva Şuheda El İslam'ın komutanı Ebu Cemal, "Müzakereler sonucunda, rejimden, sivillerin Şam'ın kırsalında ister muhaliflerin ister rejimin denetiminde olsun, istedikleri bölgeye gitme özgürlüğü sözünü aldık. Başka türlü tamamen teslim olmak zorunda kalacaktık. Herkes rejim tarafından savaş esiri olarak alınacaktı, sivilleri bilinmeyen bir kader bekliyordu" ifadelerini kullandı.



TEK HASTANESİ DE GEÇEN HAFTA YIKILDI


Geçtiğimiz hafta bölgeyi napalm bombası ve karadan karaya füzelerle vurmaya başlayan rejim, bölgenin tek hastanesini kullanılamaz hale getirmişti. Rejim 2012'den bu yana Deraya'ya gıda ve ilaç malzemelerinin girişini engelliyordu. İlçeye 4 yıl aradan sonra ilk kez geçen Haziran ayında insani yardım girmişti. Kuşatılma süresi boyunca bölgeye sadece bir yardım konvoyu ulaştırılabildi. Bölge, Esed'in köşküne sadece 7 kilometre uzaklıkta bulunuyor.



Devrimin sembolüydü




Deraya aynı zamanda isyanın sembollerinden olan aktivist Ghaith Matar'ın da memleketi. Matar, ayaklanmanın başladığı 2011 yazında kente giren tanklara su şişeleri ve güllerle karşılık vermişti. Matar'ın da öncüsü olduğu protestolar ülke geneline yayılmış, Matar aynı yılın sonbaharında şehit edilmişti.,



'SON NEFESE KADAR DİRENDİK'


Deraya'da altı kişilik ailesiyle beraber bir bodrumda yaşayan Hemmam Sukkeri duygularını şöyle ifade etti:“Duygularımı anlatmak çok zor. 4 yıl boyunca son nefese kadar direndik. Bölge başımıza yıkıldı. Şu an biz geride bir ilçe değil bir enkaz yığını bırakıyoruz.”





#Deraya
#Şam
#Esed rejimi
8 yıl önce