|

Devran dönüyor

Türkiye, 2006'da Hamas lideri Meşal’i ağırladığı için kıyameti koparan Batı, gerçekleri kabul etmeye başladı. Avrupa Adalet Divanı Hamas’ı terör listesinden çıkarırken Avrupa Parlamentosu da Filistin’in devlet olarak tanınmasını öngören tasarıyı kabul etti.

Yeni Şafak
04:00 - 18/12/2014 الخميس
Güncelleme: 21:30 - 17/12/2014 الأربعاء
Diğer
Avrupa Adalet Divanı ve Avrupa Parlamentosu’ndan İsrail ve ABD Kongresi’ndeki destekçilerine çifte şok geldi. Mahkeme, Avrupa Birliği’nin Hamas’ı terör örgütü listesine alan kararını iptal etti. Avrupa Parlamentosu da Filistin’in devlet olarak tanınmasını prensipte desteklediğini bildiren karar tasarısını kabul etti. Bu gelişmeler, yorumcular tarafından 2006 yılında Hamas’ın siyasi büro şefi Halit Meşal’i ağırladığı için kıyameti koparan Batı dünyasının gerçeklerden kaçamayacağı şeklinde değerlendirildi.  11 Eylül saldırılarının ardından dünya genelinde başlayan İslam karşıtı dalga sırasında Hamas’ı terör örgütü listesine alan AB kararı, 13 yıl sonra Avrupa Adalet Divanı tarafından iptal edilmiş oldu. 

GERÇEĞE DAYANMIYORDU

Hafta başında Hamas’ı kınayan, Türkiye ve Katar dahil Hamas’a destek veren kişi ve grupların cezalandırılmasını talep eden ABD Kongresi ile Avrupa Birliği arasındaki görüş ayrılığını belirginleştiren mahkeme kararında, Hamas’ın terör örgütleri listesine alınma gerekçesinin gerçek eylemler yerine, basın ve internette yer alan iddialara dayandırılması nedeniyle işlemin hukuka aykırı olduğu belirtildi. 

MAL VARLIĞINA SERBESTLİK

AB mahkemesi, Hamas’ınAB’deki mal varlığının dondurulması gibi yaptırımların da üç ay sonra kaldırılmasına hükmetti. AB üyeleri üç ay içerisinde Hamas’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması kararını temyize götürebilecek. 

Karar bağlayıcı

Avrupa Adalet Divanı'nın  Filistin’de kurulan ulusal uzlaşı hükümetinin de bir parçası olan Hamas'ın terör listesinden çıkarılması kararının bağlayıcı olması nedeniyle AB Bakanlar Konseyi’nin terör listesini gözden geçirmesi bekleniyor. AB, Hamas’ın askeri kanadını 2001'de 11 Eylül saldırılarından sonra, siyasi kanadını ise 2003 yılında terör listesine almıştı. 


Bir şok da AP’den

Avrupa Birliği kurumlarından İsrail aleyhine peş peşe gelen kararlara bir yenisi de Avrupa Parlamentosu'ndan geldi. AP, Filistin’in devlet olarak tanınmasını ve iki devletli bir çözümü ilke olarak desteklediğini bildiren karar tasarısını kabul etti. 


Hamas memnun

Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk  “Adalet Divanı’na aldığı bu karar dolayısıyla teşekkür ediyoruz. Bu, özgürlüğün, adaletin, Filistin halkının direnme hakkını savunanların ve sömürünün her türlüsünden kurtulma mücadelesi verenlerin zaferidir” dedi.

#Avrupa
#İsrail
#Filistin
٪d سنوات قبل