|

En büyük işgalci öldü

İki hafta önce felç geçirerek hastaneye kaldırılan eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres dün sabaha karşı öldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Davos’taki ‘One minute’ çıkışıyla tepki gösterdiği Peres’in siyasi tarihi binlerce insanın yaşamına mal olan katliamlarla dolu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/09/2016 Perşembe
Güncelleme: 23:25 - 28/09/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

66 yıllık siyasi geçmişi bulunan Peres, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı görevleri sırasında Lübnan ve Filistin'de yapılan katliamların en önemli sorumlularından biri.



İsrail Parlamentosu Knesset'te 48 yıl milletvekilliği yapan Peres, başbakanlık görevinden sonra 2007'de Cumhurbaşkanı oldu. 2014'e kadar bu görevini sürdüren Peres'in Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı sırasında özellikle Gazze'de yapılan katliamlar, tarihin en kanlı saldırıları olarak anılıyor. Filistin sorununun çözülmesinin önündeki en büyük engellerden olan Yahudi yerleşim birimlerinin ilk mimarlarından olan Peres imza attığı onlarca katliama rağmen Oslo Anlaşması'nın yapılmasına katkıları nedeniyle Nobel Barış Ödülünü almıştı.







İLK KATLİAM


Peres'in Başbakan olduğu dönemde, İsrail, 18 Nisan 1996'da “Gazap Üzümleri Operasyonu” adıyla Lübnan topraklarına bir saldırı başlattı. Saldırıda on binlerce Güney Lübnanlı sivil, ülkenin kuzey bölgelerine sığındı. 16 gün süren operasyonda çoğunluğu sivil olmak üzere toplam 164 kişi katledildi. Operasyon nedeniyle 300 binden fazla kişi mülteci oldu, evlerini terk etmek durumunda kaldı.



EN KANLI YILLAR


Peres'in Cumhurbaşkanı olduğu dönemde, Gazze en kanlı yıllarını yaşadı. Gazze'ye defalarca saldıran İsrail, binlerce Filistinli sivili katletti, on binlercesini yaraladı. Gazze'nin alt yapısının ve yerleşim yerlerinin büyük zarar gördüğü saldırılar sonrası, insanlar hala İsrail ablukası altında hayatlarını idame ettirme mücadelesi veriyor. Aralık 2008'de Gazze'ye saldıran İsrail ordusu, 'Dökme Kurşunu' ismini verdiği operasyonda ev, okul, Birleşmiş Milletler binaları ve hastanelerinin de olduğu yüzden fazla noktayı hedef aldı. Saldırıda bin 391 Filistinli İsrail tarafından katledildi, 5 binden fazla kişi yaralandı. Peres, Cumhurbaşkanlığı görevini yaparken 2009 yılında, Davos'ta, İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonunu savundu. Peres'in savunmasına 'one minute' diyerek itiraz eden dönemin Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleri tüm dünyada büyük yankı uyandırmıştı.







İŞGALİN SAVUNUCUSU


İsrail'in Kasım 2012'de Gazze'de “Bulut Sütunu” operasyonu ile ateşlediği savaşta 171 kişi katledildi. Haziran 2014'te 3 Yahudi gencin kaybolması ve 1 Temmuz günü gençlerin cesetlerinin bulunması ile başlayan savaşta 2 binden fazla sivil katledildi. İntikam yemini eden İsrail, 8 Temmuz'da yoğun bir hava saldırısıyla başladığı Gazze katliamında, 'savaş suçu' işledi. Peres, Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda İsrail'in düzenlediği operasyonda on Türk öldürüldüğünde hâlâ İsrail Cumhurbaşkanıydı.







One Minute!


Ocak 2009'da tüm dünyanın hatırladığı 'One Minute' çıkışı yaşandı. İsviçre'deki Dünya Ekonomik Forumu'nda, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e dünyada yankı uyandıran bir çıkış yaptı. Erdoğan, “Sayın Peres, benden yaşlısın. Sesin çok yüksek çıkıyor. Biliyorum ki sesinin çok yüksek çıkması, bir suçluluk psikolojisinin gereğidir. Benim sesim bu kadar yüksek çıkmayacak. Bunu da böyle bilesin. Öldürmeye gelince siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocukları, nasıl öldürdüğünüzü çok iyi biliyoruz. Ülkenizde başbakanlık yapmış 2 kişinin bana çok önemli lafları vardır. 'Tankların üstünde Filistin'e girdiğim zaman, kendimi bir başka mutlu addediyorum' diyen başbakanlarınız var” demişti. Peres'in konuşmasının salonda alkışlanmasıyla ilgili de Erdoğan “Şu zulme alkış tutanları da ayrıca kınıyorum. Peki çocukları öldürenleri kalkıp da alkışlamak öyle zannediyorum ki insanlık suçudur” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan'ın, “Sadece size, iki söz söyleyeceğim...” sözleri üzerine, oturum yöneticisi, araya girdi. Erdoğan, “sözümü kesmeyin” diyerek, “Tevrat'ın 6. maddesi der ki 'öldürmeyeceksin'. Burada öldürme var. Bu da çok enteresan” diyerek sözlerine devam etti.



#Şimon Peres
#One minute
#İsrail
7 yıl önce