|

Enkaz altında 100 ceset elde var geçici ateşkes

İsrail'in tek taraflı ateşkesine karşılık Hamas, Gazze'den çekilmesi için İsrail'e bir hafta süre tanıyarak ateşkes kararı aldı. İsrail ordusunun çekildiği yerlerde ise enkaz altından en az 100 ceset çıkarıldı

Dışhaberler
00:00 - 19/01/2009 Pazartesi
Güncelleme: 02:48 - 19/01/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Enkaz altında 100 ceset  elde var geçici ateşkes
Enkaz altında 100 ceset elde var geçici ateşkes

İsrail'in önceki gün aldığı tek taraflı ateşkes kararının ardından dün de Hamas, askerlerini Gazze'den çekmesi için İsrail'e bir hafta süre tanıyarak ateşkes ilan etti. Aynı gün Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentinde de Türkiye, Arap ve Avrupalı liderler Gazze'nin durumunu görüşürken İsrail askerlerinin çekildiği bölgelerden en az 100 Filistinlinin cesedi çıkarıldı. Hamas'ın ateşkes ilanına kadar saldırılara devam eden İsrail dün 10 sivili öldürdü. Şimdiye kadar öldürülen Filistinli sayısı ise 1355'e, yaralı sayısı 5400'e çıktı. Ölenlerin yüzde 70'i sivil.

İSRAİL ÇEKİLMEYE BAŞLADI

İsrail ordusu Hamas'ın ateşkes kararının ardından askerlerini Gazze'den çekmeye başladı. Ordu açıklamasında, Gazze'den çekilmeye başlayan asker sayısı konusunda bilgi verilmedi. İsrail Kanal 10 televizyonu, İsrail tanklarının çekilişini ve sınıra doğru ilerleyen piyade askerlerinin görüntüsünü yayınladı.

100 CESET BULUNDU

Gazze Şeridi'nde ateşkes kararının hemen ardından başlatılan çalışmalarda enkaz altından 100 çıkartıldı. En fazla ceset ise Beyt Lahya ve Cebaliye kasabalarıyla Gazze'nin Zeytin mahallesinde yıkılan binaların enkazlarından çıkarıldı. Gazze'nin Zeytun mahallesinde yapılan aramalarda daha önce vurulan bir ev ve civarında, elleri ve ayakları bağlı 10'dan fazla kişinin cesedine rastlandı. Öte yandan, ateşkes kararından sonra Mısır, Refah kapısında günlerdir bekleyen doktorların girişine izin verdi.

HAMAS OLUMLU YAKLAŞACAK

Hamas'ın Politbüro üyesi Musa Ebu Marzuk, ilan ettikleri ateşkesin ardından gelişecek süreçte her türlü çabaya olumlu yaklaşacaklarını bildirdi. Suriye'nin başkenti Şam'da açıklama yapan Ebu Marzuk, ateşkesi kabul ettikleri yönündeki açıklamayı, Filistinli direniş grupları adına yaptığını belirtti. Ebu Marzuk, “Belirli bir anlaşmaya varılmasını, ambargonun tam olarak kaldırılmasını ve geçitlerin açılmasını teminen, başta Suriye, Türkiye, Katar ve Mısır'ın çabaları olmak üzere, her türlü çabaya olumlu şekilde yaklaşmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz” diye konuştu.


Döndüler ama enkaz buldular

Filistin'deki görgü tanıkları, yüzlerce Gazzeli'nin ateşkesten sonra sokaklara çıktığını ve bölgenin kuzeyindeki evlerine doğru gittiklerini, ancak pek çok ailenin evlerinin yıkıntılarıyla karşılaştığını söylediler. Bölgede arama-kurtarma ekiplerinin enkazdan ceset çıkarma çalışmaları ise hala devam ediyor.





15 yıl önce