|

Erbil şartı

IŞİD''in ilerleyişi üzerine ABD ve Rusya''nın askeri danışmanlar gönderdiği Irak''taki devrimci Sünni aşiretler, yeni bir siyasal yönetim talep ediyor. İstanbul''a gelen Irak Halk Hareketi Sözcüsü Ubeydi, ''Kürtler gibi biz de anayasal çerçevede, Irak'ta özerk Sünni bölge talep ediyoruz'' dedi.

.
00:00 - 2/07/2014 Çarşamba
Güncelleme: 00:17 - 2/07/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Erbil şartı
Erbil şartı

Irak-Şam İslam Devleti IŞİD''e karşı Irak sonrası senaryoların gündemdeki ağırlığı giderek artmaya başaldı. Irak''ın bölünmesine ve haritasının değişmesine karşı çıkan Rusya ile ABD''nin askeri danışmanlar ve savaş uçakları gönderdiği Irak''taki Sünniler, Erbil'deki Kürt yönetimi gibi federal bir yapı istiyor.

Irak Halk Hareketi Bağdat sözcüsü Munir el-Ubeydi ''Eğer sorunlarımızı bitirecekse, Kürtler gibi biz de anayasal çerçevede, Irak dahilinde özerk Sünni bölge isteriz'' dedikten sonra ''hilafet'' ilan eden IŞİD''e ilişkin ''Şimdilik ertelenmiş durumda olmasına rağmen devrimci Sünni aşiretler ile IŞİD arasında çatışma çıkması kaçınılmaz'' şeklinde konuştu.

ISLAH EDİLMİŞ YÖNETİM

Şii yanlısı politikalarıyla ülkede adeta istenmeyen adam ilan edilen Başbakan Nuri el Maliki ile IŞİD''i aynı kefeye koyan Irak Alimler Konseyi Başkanı Şeyh Mahmud Abdülaziz el Ani ise, ''Herkes kendisi gibi olmayandan temizlenmiş bir ülke istiyor'' dedi.

Muhalif Irak Halk Hareketi''nin İstanbul''da düzenlediği toplantıya katılmak üzere İstanbul''a gelen El-Ani, ''Maliki yönetimine başkaldıran Sünni aşiretlerin'' Irak''taki tüm kesimleri kapsayan, siyasi açıdan ıslah edilmiş bir yönetim istediğini, terör örgütü Irak ve Şam İslam Devleti''nin (IŞİD) ise ''Şiilerden ve kendi fikirlerine uymayan herkesten temizlenmiş bir ülke hedeflediğini'' belirtti.

SİLAHLI DİRENİŞ HAKLILAŞTI

IŞİD''i ''Sünnilerin içindeki bir hastalık'' olarak nitelendiren ve Irak''ta yaşananların, Maliki yönetiminin yanlış politikalarının sonucu olduğunu savunan Ani, ''Sünniler, ABD işgalinden sonra siyasi olarak haklarını elde etmeye çalıştı ancak Sünnileri temsil eden bir çok siyasetçi tutuklandı ya da öldürüldü. Bunun üzerine siyaset ve barışçıl yollarla hedefe ulaşma görüşü ağırlığını kaybetti, silahlı direniş düşüncesi rağbet görmeye başladı'' değerlendirmesinde bulundu.

IŞİD aşiretler ile çatışabilir

Irak Başbakanı Nuri el Maliki yönetimine başkaldıran devrimci Sünnilerin hedeflerinin yerel ve siyasi reformları amaçladığını kaydeden Irak Alimler Konseyi Başkanı Şeyh Mahmud Abdülaziz el Ani, ''Ancak IŞİD uluslararası yapılanmadır ve bu tip hedefleri yoktur. IŞİD, hilafet ilanıyla Iraklı Sünnileri iki ateş arasında bıraktı. Gerçekte halkın buna nasıl tepki vereceğini kestirmek zor, ancak büyük ihtimalle IŞİD ve aşiretler arasında çatışmalar çıkacaktır'' diye konuştu.

Referandum tarihini verdi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, bağımsızlıkla ilgili gelecek birkaç ay içerisinde referanduma gideceklerini söyledi. İngiliz yayın kurumu BBC''ye konuşan Barzani, Irak''ın halihazırda bölündüğünü kaydederek, ülkedeki mevcut krize siyasi bir çözüm bulunması için Kürtlerin üzerine düşeni yapacağını dile getirdi.

Otorite boşluğu yaşanıyor

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı Irak''ta, IŞİD ve bazı Sünni aşiret güçleri, Musul, Tikrit, Bakuba ve Telafer kentlerini kontrolü altına almıştı. Enbar''ın El-Kaim, Rave, Aneh, Ratbe ve Hadise ilçeleri de IŞİD''in elinde. Yaşanan olaylar üzerine yaklaşık 1 milyon sivil, yurt dışına ve Kürt bölgesine göç etti.

Darphane gibiler!

IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların, Irak''ta kontrolü ele geçirdiği bölgelerde petrol satışına başladığı ileri sürüldü. Alınan bilgiye göre IŞİD, Selahaddin vilayetinin sınırları içindeki Hemrin Dağları''ndaki kuyulardan çıkarılan ham petrolü, kaçakçılar yoluyla satıyor. Tankerlere yüklenen petrol, Kürt bölgesinde rafine edildikten sonra karaborsada satılıyor. Selahaddin ili Tuzhurmatu ilçe Kaymakamı Şelal Abdul, ''IŞİD militanları, Hemrin Dağları ve Beyci Rafinerisi''ne yakın kuyulardan çıkarılan petrolün satışına başladılar. Bu ham petrol, kaçakçılarca alınıyor ve karaborsada değerlendiriliyor. Bu ticaretten yüzbinlerce dolar dönüyor. IŞİD, silah ve mühimmat alabilmek için petrolü isteyen herkese satıyor'' dedi.

Bağdat'ta olağanüstü toplantı

Irak''ta 30 Nisan''da yapılan seçimlerin ardından dün ilk kez toplanan Meclis Genel Kurulu öncesi başkent Bağdat''ta yoğun güvenlik önlemleri alındı. Meclisin ilk oturumuna saatler kala meclis binasına çıkan yollar trafiğe kapatılarak, güvenlik güçleri alarm durumuna geçirildi. Meclis''te 328 milletvekili yemin ederek görevine başladı. Irak Başbakanı Nuri el-Maliki''nin Kanun Devleti Koalisyonu seçimi 96 sandalye elde ederek önde tamamlamıştı. Hükümeti kurmak için parlamentoda 165 sandalyeye sahip olmak gerekiyor. Kürtler başta olmak üzere Sünniler ve Ammar El Hekim ile Mukteda Es Sadr gibi Şii gruplar, yeni hükümeti için Maliki'nin istifasını istiyor.


10 yıl önce