|

Erbil'den Türkiye'ye operasyon desteği

TSK'nın terör örgütlerine düzenlediği hava operasyonlarının ardından Ankara-Erbil hattındaki görüşme trafiği de hız kazandı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu başkanlığındaki heyet Erbil’de Mesut Barzani ile bir araya geldi. TSK’nın K.Irak’taki PKK hedeflerine yönelik hava operasyonlarına Erbil’den tam destek geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 22:46 - 29/07/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Türkiye'nin IŞİD karşıtı koalisyona katılmasından duyduğu memnuniyeti getirdi. Barzani, “Türkiye'nin koalisyona dahil olmasıyla IŞİD'e karşı yürütülen mücadele daha etkin olacak ve hedefine ulaşacaktır” dedi. Barzani, Erbil'deki resmi konutunda Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nu ve beraberindeki heyeti kabul etti. Görüşmede Barzani, “IŞİD'e yönelik savaşa herkesin katılması gerekiyor. Bu savaş yalnızca askeri değil, ekonomik ve fikirsel alanlarda da yürütülmelidir. Türkiye'nin IŞİD karşıtı koalisyona katılması bizi sevindirmiştir. Türkiye'nin koalisyona dahil olmasıyla IŞİD'e karşı yürütülen mücadele daha etkin olacak ve hedefine ulaşacaktır” ifadelerini kullandı.



HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİRİZ


Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarına da değinen Barzani, “Kürdistan bölgesi, savaşı ve çatışmayı uygun bir yöntem olarak görmüyor. Bu nedenle iki tarafı da barış sürecine dönmeye teşvik ediyor. Açılım ve siyasi süreçten istifade edilmelidir. Türkiye'deki sürecin devam etmesi için her türlü desteğe hazırız” diye konuştu. Sinirlioğlu da, “Türkiye'nin bu kararı vermedeki amacı IŞİD teröristlerinin yenilmesi ve sığınmacıların evlerine dönebilmesidir. Aynı zamanda bölgelerine yerleşecek olan sığınmacılara insani yardımların ulaştırılmasıdır” dediği aktarıldı. Sinirlioğlu, PKK'ya yönelik operasyonlara ilişkin ise şunları ifade etti: “Türkiye'deki ortam tüm tarafların siyaset yapması için açıktır. Bu siyaset, demokratik prensiplere uygun ve silah mantığından uzak olmalıdır. Bu ilke, barış sürecinin başarıya ulaşmasının şartıdır. Türkiye bu ilkelere bağlıdır.”



Çözüm süreci için görev almaya hazırız


Görüşmede Bölgesel Yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani de “Kürdistan Bölgesel Başkanı Mesut Barzani ve Hükümeti, yeniden bir ateşkesin sağlanması için rol üstlenmeye hazırdır. Barış sürecinin ve ateşkesin kaldığı yerden devam etmesi için her türlü göreve hazırız. Şiddet ve silah hiçbir sorunu çözmez” değerlendirmesinde bulundu. Görüşmelerde PYD'nin bölgedeki tehciri de gündeme geldi. Sinirlioğlu başkanlığındaki heyet, PYD'nin Esed yönetimine yönelik destek açıklamasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Heyetin bu yaklaşımı karşında Barzani'nin uzun bir zamandan buyana bölgeye peşmergeleri yollamak istiyoruz ancak PYD kimseyi kabullenemiyor ve son açıklamasını talihsizlik olarak değerlendiriyoruz dediği kaydedildi.



#Mesut Barzani
#ışid
#Kürdistan bölgesi
9 yıl önce