|

Erdoğan sağlam adam

Batı’nın yaptırımlarına Türkiye’yi de dahil etmek için baskı yaptığını vurgulayan Putin, kararlılık gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan için “Çok sağlam adam” dedi. Güney Akım'ın bittiğini tekrarlayan Putin, Avrupa'nın gaz istemesi durumunda Türkiye'ye kurulacak tesisten alabileceğini söyledi

12:09 - 19/12/2014 Cuma
Güncelleme: 00:37 - 19/12/2014 Cuma
Diğer
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2014’ün son günlerinde yaptığı yıllık basın toplantısında önemli mesajlar verdi. Batı ile sorun yaşamaması için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bazı ortak projelerini açıklamamayı teklif ettiğini belirten Putin, “Ben Erdoğan’a ‘Bazı konuları basın önünde konuşmayalım yarın AB’den buraya gelirler’ dedim. Erdoğan bana hiçbir çekincelerinin olmadığını söyledi. Erdoğan çok sağlam bir adam. Bizim bir şey saklamaya niyetimiz yok” diye konuştu. 

İLİŞKİLER GELİŞECEK

Putin, AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlara Türkiye’nin de katılmasını istemesi konusunda, “Türkiye ile bölgesel konularda çok sayıda ortak çıkarımız var. Bu nedenle Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmekte kararlıyız ve geliştireceğiz” vurgusu yaptı. Putin “Türk ekonomisi büyüyor. Enerji ihtiyacı artıyor. Türk ortaklarımız Mavi Akım’dan gaz akışının artırılmasını talep etti. Onları reddedemezdik” dedi. Putin, Güney Akım projesinin iptalinin ardından gündeme gelen ve Rusya'dan ikinci bir boru hattıyla gelecek Rus gazının Türkiye'nin Yunanistan sınırında gaz dağıtım tesisinin kurulmasını öngören projeye de değindi.

GAZ İSTERSENİZ TÜRKİYE'DEN ALIN 

"Türkiye'nin Yunanistan sınırında gaz dağıtım tesisinin kurulması bize değil Avrupa Birliğine bağlı" diyen Putin, "Eğer Avrupa, güvenli, stabil bir gaz akışı istiyorsa oradan alabilir. Şunun bilinmesini isterim, Rusya'dan daha ucuz ve güvenli gaz tedarikçisi yok" diye konuştu.

Kriz iki yıl sürecek

Rublede yaşanan düşüşe rağmen Rusya ekonomisinin iyi yolda olduğunu söyleyen Putin, “dış etki ile yaşanan” sorunların iki yıl kadar devam edebileceğini belirtti. Rus lider, “Her şeyi hesaplamak mümkün değil. Bir anda düzelmeye de başlayabilir. Merkez Bankası ve hükümet doğru adımlar atıyor. Fakat bazı konularda daha hızlı hareket edilebilir. Bu durumdan tamamen olumlu çıkacağız. İki yıl bu kriz devam edecek, ancak dünya ekonomisi büyüyor. Büyümekten başka şansımız yok” dedi. Putin ayrıca, “Batı öyle sanıyor ki kendileri imparatorluk diğerleri de kendilerinin tebaası. Ekonomimizde yaşananlar Kırım’ın bedeli değil, devlet olarak yükselmemizin bedeli” diye ekledi.

#batı
#rusya
#putin
#avrupa birliği
#Türkiye
#Putin Erdoğan
9 yıl önce