|

Esed Batı'yı oyaladı

SWP Ortadoğu Uzmanı Becker, "Batı''nın Suriye''de IŞİD''e karşı harekete geçmekte geç kalmasının nedenlerinden biri Esed rejiminin yürüttüğü dezenformasyon faaliyetleridir" dedi.

Aa
00:00 - 19/09/2014 Cuma
Güncelleme: 13:02 - 19/09/2014 Cuma
Yeni Şafak
Esed Batı'yı oyaladı
Esed Batı'yı oyaladı

Almanya'daki Uluslararası ilişkiler ve Güvenlik Enstitüsü''nün (SWP) Ortadoğu Uzmanı Petra Becker, Batılı ülkelerin terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı geç harekete geçmesinde ABD''nin askeri müdahale konusunda isteksizliğinin, Esed rejiminin yürüttüğü dezenformasyon faaliyetlerinin ve Batı''daki Müslüman kuruluşların lobi oluşturmakta yetersiz kalmalarının etkili olduğunu kaydetti.

Becker, Batılı ülkelerin Suriye konusunda izledikleri politikalarda ve IŞİD''e yönelik adımlar konusunda ABD''nin yaklaşımının belirleyici olduğunu belirtirken, ''ABD temel bir politika olarak artık bu bölgede askeri adımlar atmak istemediği için uzun süre herhangi bir müdahalede bulunmadı'' ifadesini kullandı.

Suriye'ye ilişkin bütüncül bir politika yok

Bunun, Afganistan ve Irak''taki başarısızlıktan ve kamuoyunun askeri adımlara karşı olmasıyla ilgili bir durum olduğunu dile getiren Becker, Avrupa Birliği'nin (AB) Suriye''ye ilişkin bütüncül bir dış politikası olmadığını ve askeri adımlar konusunda ABD olmaksızın da harekete geçemeyeceğini söyledi.

"Batı''nın Suriye''de IŞİD''e karşı harekete geçmekte geç kalmasının nedenlerinden biri Esed rejiminin bugüne kadar yürüttüğü dezenformasyon faaliyetleridir" diyen Becker, bunun sonucunda Batılı ülkelerde kafa karışıklığı oluştuğunu vurguladı.

Becker, ''Esed rejimi, medya stratejisi aracıyla Batılıların cihat konusundaki korkularına hitap edebileceğini anladı. Rejim baştan bu yana Suriye''deki devrimcilere de cihat yanlısı yaftası yapıştırarak ,yanlış haberlerin yayılmasına ağırlık verdi'' diye konuştu.

Suriye'nin Lazkiye kentine bağlı Keseb kasabasında Suriyeli muhalif grupların Ermenilere saldırdığı haberlerinin, Esed rejiminin dezenformasyon faaliyetlerine önemli bir örnek olduğunu kaydeden Becker, şöyle devam etti:

''Çok sayıda Ermeni''nin yaşadığı Keseb kentinin muhalifler tarafından ele geçirilmesinden kısa süre sonra internet platformları Hristiyanların katledildiğini iddia eden korkunç fotoğraflarla dolup taştı. Bu tür fotoğraflar, Suriye''deki gelişmeleri bilmeyen ve bu haberleri gerçek olarak kabul eden insanlar üzerinde çok hızlı bir şekilde etki yapıyor. Daha sonra bölgeye Ermenistan''dan bir komisyon gitti, bu fotoğraf ve hikayelerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Bu açıklamalar aynı internet platformlarında neredeyse hiç yansımadı. Bu yalan haberleri gerçek gibi yansıtan medya kuruluşları daha sonra düzeltme yapmadı ya da üstünkörü yaptı.''

"Esed rejimi dezenformasyon yapıyor"

"Uluslararası basın, Suriye konusunda başarılı bir sınav veremedi. Esed rejimi basının zaafiyet gösterdiği alanları iyi kullandı" diyen Becker, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Esed lobisi interneti çok iyi kullanmayı biliyor, dezenformasyon yapıyor. Rejim, yazılı, işitsel ve görsel medya arasında büyük rekabetin yaşandığı bu dönemde çoğu basın organının titiz araştırmalar yapmaya zahmet etmediğini, çoğu zaman ajanslara düşen haberleri incelemeden kullandığını da çok iyi biliyor. Ne yazık ki Suriye konusunda doğruluğu teyit edilmemiş, zaten varılan önyargıları güçlendiren haberlerin kullanılma oranı yüksek.''

Suriye rejiminin dezenformasyon faaliyetleri nedeniyle medyada birbiriyle çelişkili haberlerin yer aldığı ve kafa karışıklığı yaşandığını vurgulayan Becker, ''Yalnızca sıradan vatandaş değil, Batılı karar alıcılar bile Suriye''deki çetrefil gelişmeleri anlamakta zorlanıyor. Yanlış bilgi ile doğru bilgiyi ayırt etmekte zorlanıyor, yanlış bilgilere dayalı karar almaktan çekiniyor. Bu ortamda askeri müdahale gibi çok zor bir kararla karşı karşıya kalındığında, birçoğu böyle bir adım atmaya çekiniyor'' şeklinde konuştu.

"Müslümanlar lobide başarılı değil"

"Batılı ülkelerin IŞİD''e karşı geç harekete geçmesinde, bu ülkelerdeki Müslüman kuruluşların lobi çalışmalarında etkili olamaması da belirleyici oldu" ifadesini kullanan Becker, Batılı ülkelerde medya kuruluşlarının, IŞİD''in Hristiyanları hedef alan katliamlarına daha fazla yer verdiğine işaret etti.

Becker, ''Tabii bu manşetler, Müslümanları hedef alan katliam haberlerine göre kamuoyunda daha fazla dikkat çekiyor. Ama bu aynı zamanda Batı''daki İslami kuruluşları ve dernekleri, IŞİD''in Müslümanları hedef alan katliamlarına karşı aynı kararlılıkla kamuoyu oluşturmamalarından kaynaklanıyor'' dedi.

Bazı ülkelerde, Müslümanların daha az örgütlü olduklarını kaydeden Becker, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bazı Müslüman kuruluşlar da İslam''a zarar verebileceği kaygısıyla, IŞİD''in Müslümanları hedef aldığı bu tür katliamları gündeme getirmekten çekiniyor. Oysa tam tersi oluyor. Onların suskunlukları İslam''a çok daha büyük zarar veriyor. Müslüman kuruluşlar, cihat iddiasındaki grupların kimi hedef aldıklarına bakmadan, katliamları ve insan hakkı ihlallerini açıkça kınamalı.''

10 yıl önce