|

Esed’e çifte darbe

Suriye’de birleşen 6 muhalif grubun İdlib’te ilerlemesi üzerine paniğe kapılan Esed güçleri helikopterden ‘klor gazlı’ bombalar kullandı. Serakib’te ise 3’ü çocuk 6’sı kadın 10 kişi öldürüldü. Dera da muhalifler Hizbullah militanlarının da bulunduğu 20 kişiyi öldürdü 16 Esed askerini de esir aldı.

Yeni Şafak
04:00 - 26/03/2015 Perşembe
Güncelleme: 22:18 - 25/03/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Suriye'de güçlerini birleştiren 6 ayrı muhalif grubun rejim güçlerinin elinde bulunan İdlib şehrine önceki gün sabah saatlerinden itibaren başlattıkları saldırılar Şam'da paniğe yol açtı. Muhaliflerin Dera'da da Esed güçlerine ağır kayıp verdirmesi üzerine refkim güçleri kimyasal silah kullanmaya başladı. İdlb'te “Fetih Ordusu” (Ceyş'ul-Fetih) adı altında bir araya gelen Nusra Cephesi, Ahraru'ş-Şam, Aksa Askerleri (Cundu'l-Aksa), Sunne Ordusu (Ceyşu's-Sunne), Feyleku'ş-Şam ve Hak Tugayı (Livau'l- Hak), İdlib çevresinde rejim güçlerinin elinde bulunan altı mevziyi ele geçirdi. Yerel aktivistlerden Firas Taki, birleşik gücün kentin doğu kesimlerinde rejim güçlerinin karargah olarak kullandığı “Sadkob” gaz üretim fabrikası ile konserve fabrikasının kontrolünü sağladığını belirtti.



ÇOĞU KADIN VE ÇOCUK


Birleşik muhalif güçlerin hızlı ilerleyişi karşısında panikleyen Esed rejimi kimyasal silaha yöneldi. Orduya ait helikopterden İdlib'in Binniş kasabasına “klor gazlı” bomba atıldığı çok sayıda kişinin hastahaneye kaldırıldığı bildirildi. Binniş kasabasındaki sahra hastanesinin doktorlarından Rami ebu Ubeyde, “Maalesef gazlardan etkilenenlerin çoğu kadın ve çocuklardı. Bazıları ileri derecede bazıları da hafif şekilde etkilendi. Şu ana kadar ölümle sonuçlanan vaka yaşanmadı” dedi.



STRATEJİK BUSRA ALINDI


Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının ayrıca İdlib kentine bağlı Serakib ilçesine düzenlediği bombardımanda da 10 kişinin öldüğü bildirildi. İlçedeki sahra hastahanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, hava saldırısında 3'ü çocuk, 6'sı kadın 10 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. Hava saldırısının yerleşim birimlerine ağır hasar verdiği ifade edildi. Bu arada, Ahraru'ş Şam gruplarının da önceki gün kuşattıkları Dera iline bağlı Busra eş-Şam ilçesini dün tamamen kontrol altına aldıkları bildirildi.


Busra eş-Şam, Esed birliklerinin yardım yolu üzerinde olduğu için ilçe, bu açıdan büyük stratejik önem taşıyor.


#Suriye
#Esed
#çatışma
#muhalifler
9 yıl önce