|

Esed''e hizmet

IŞİD ile savaşın Şam''a yaradığını itiraf eden Pentagon Şefi Hagel, Obama''nın Esed''e dair niyetini belli etmemesinin Suriye politikasını çökme eşiğine getirdiğini söyledi. İsrail basını ise saldırıların Şii eksenine yaradığını belirterek tuhaf bir saflaşma olduğunu yazdı.

.
00:00 - 1/11/2014 Cumartesi
Güncelleme: 22:52 - 31/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
Esed''e hizmet
Esed''e hizmet

Amerikan yönetimi ve koalisyon ortaklarının tutarsız bir Ortadoğu politikası izlediğini dile getirenler kervanına ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel de katıldı. Pentagon''da düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin, ''Suriye''de IŞİD''e yönelik hem rejimin hem de ABD ve koalisyon güçlerinin saldırıları nedeniyle Esed''in şu anda daha iyi bir pozisyonda olup olmadığına'' dair sorusu üzerine Hagel, ''Evet, Esed bundan tabi ki bazı faydalar elde ediyor ancak burada, dünyanın bu kesiminde istikrar ve güvenliği sağlamak için gerekenleri yapmada etkili olduğunu düşündüğümüz uzun vadeli bir stratejiden bahsediyoruz'' diye karşılık verdi.

KARMAŞIK MESELEYMİŞ!

Pentagon Şefi Hagel ''Mevcut Suriye politikası konusunda bazı kaygılarınız olduğu açık. ABD''nin, Esed''e daha fazla baskı uygulamak için diplomatik ya da finansal anlamda daha agresif olması gerektiğini düşünüyor musunuz?'' şeklindeki soruyu, farklı seçenekler üzerinde sürekli değerlendirmeler, ayarlamalar ve çalışmalar yaptıklarını, bunun karmaşık ve uzun vadeli bir mesele olduğunu kaydederek yanıt verdi.

GÖZDEN GEÇİRİYORLAR

Irak''ta, Şii ve Kürt güçlerinin IŞİD''e karşı saldırı pozisyonuna geçmeye başladığını kaydederek bunun uzun vadeli mücadelenin ilk adımını oluşturduğunu söyleyen Hagel, en iyi ve etkili yöntemin ne olması gerektiği noktasında stratejilerini düzenli olarak gözden geçirdiklerini kaydetti. New York Times gazetesinde yer alan bir haberde, Hagel''in Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice''a iki sayfalık keskin bir eleştiri yazısı göndererek, Esed''e yönelik niyetine açıklık getirmemesi nedeniyle, Obama yönetiminin Suriye politikasının çökme eşiğine geldiği uyarısında bulunduğu belirtilmişti.

IŞİD İLE SAVAŞ HATA

Öte yandan İsrail gazetesi Ha''aretz de ismi açıklanmayan bir İsrail ordu yetkilisinin, Batı koalisyonun IŞİD ile savaşarak büyük hata yaptığı eleştirisine yer verdi. Habere göre İsrailli askeri yetkili, ''koalisyon güçleri IŞİD''e saldırıp radikal Şii eksenini destekliyor. ABD, Kanada ve Fransa''nın Hizbullah, İran ve Esed ile aynı safta olduğu tuhaf bir durum ortaya çıktı'' dedi.

Suriye rejimine bağlı helikopterler, İdlib yakınlarında binlerce yaşlı, kadın ve çocuğun yaşadığı mülteci kampına uluslararası anlaşmalarla yasaklanmış olan varil bombaları attı. Çivi, metal şarapnel ve yüksek miktarda patlayıcıyla en yüksek miktarda ölüm saçmayı amaçlayan bombaların patlaması sonucu yaşanan can kaybı 75'e çıktı.

9 yıl önce