|

Esed’e özendi

Irak Başbakanı İbadi, Esed’in Suriye’de katliamlar gerçekleştirdiği varil bombalarıyla Felluce'ye saldırdı. 42 askerin öldüğü intihar saldırısından sonra kente varil bombası yağdı. Bir cami ile 15 ev harabeye dönerken 12 sivil öldü. Ramadi’de ise IŞİD, İranlı bir komutanı öldürdü.

Yeni Şafak
04:00 - 2/06/2015 Salı
Güncelleme: 20:51 - 1/06/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Suriye'deki Esed rejiminin izinden giden Irak ordusu, iç savaşta varil bombası kullanarak sivilleri öldürmeye başladı. Felluce kentinin kuzeyinde güvenlik güçlerini hedef alan ve 42 polisin hayatını kaybettiği intihar saldırısından sonra Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin emriyle harekete geçen uçaklar, Felluce'ye en az 5 varil bombasıyla hava saldırısı düzenledi. Bombardımanlarda en az 12 sivilin hayatını kaybettiği, 28'inin de yaralandığını belirtildi.


Felluce'deki aşiret liderlerinden Ebu Muhammed Duleymi, varil bombalı saldırıların kentte büyük maddi zarar verdiğini, saldırı sırasında 15 evin yıkıldığını ve çok sayıda mağazanın da yandığını dile getirdi.



SUBAYLAR DA ÖLDÜ


Duleymi, ayrıca orduya ait uçakların Hac Şakır Dahi Camisini de bombaladığını ifade etti. Felluce Genel Hastanesi'nde bir sağlık yetkilisi de, hastaneye 12 sivilin cesedinin ulaştığını doğruladı.


42 polisin öldüğü saldırı ise orduya ait bir silah deposuna Hummer tarzı askeri araçla düzenlendi. Ölü ve yaralılar arasında yüksek rütbeli subayların olduğunu dile getiren kaynaklar, patlamanın askeri üsse ait bir silah deposunda gerçekleştiğini ifade etti.







Petraus'un Ramadi kehaneti


Ramadi'de ise kenti IŞİD'in elinden kurtarma operasyonuna katılan Iraklı askerleri komuta eden İranlı askeri uzman Casem Nuri öldürüldü. İran resmi haber ajansının (IRNA) haberine göre, 1980-1988 yıllarının arasında Irak-İran savaşında savaş komutanlığı yapmış olan Casem Nuri, Irak ve Suriye'de danışmanlık görevi yapıyordu. Öte yandan Irak'ta mezhep çatışmasının mimarı eski CIA direktörü General David Petraeus, BBC'ye yaptığı açıklamada “Birkaç hafta, belki de daha kısa bir süre içinde Ramadi'nin geri alınacağını düşünüyorum” dedi.



Samarra da kana bulandı 45 ölü


Felluce'de 54 kşinin öldüğü saldırılardan sonra Irak'ın Samarra kentinde de "bomba yüklü bir tankla, silah deposuna düzenlenen" intihar saldırısında ilk belirlemelere göre 45 kişi öldü, 33 kişi yaralandı.



Le Pen'in gözdesi


Mısır'ı ziyaret eden Fransız aşırı sağcı siyasetçi Marine Le Pen, Mısır'da İhvan'a karşı yapılan darbenin lideri Abdulfettah es-Sisi'nin 'radikal unsur'lara karşı verdiği mücadeleyi takdir ettiğini söyledi. Partisi Ulusal Cephe'nin 'radikal' unsurlarla mücadele için var olduğunu ifade eden Le Pen, Sisi'ye de Mısır'daki mücadelesi için her türlü yardıma hazır olduğunu kaydetti. Aşırı sağcı politikacının, Mısır'da darbeyle görevden alınan Muhammed Mursi ve İhvan'ı IŞİD yanlısı olmakla suçlaması dikkat çekti. Le Pen, Ezher Şeyhi Ahmed El Tayyip ile de görüştü



YPG etnik temizlik yürütüyor


Suriye'nin kuzeyindeki Kürtlerin Sünni Araplara karşı etnik temizlik kampanyası yürüttüğü iddia edildi. İngiliz Times gazetesinin haberine göre YPG militanları, Suriye'nin kuzeydoğusunda kendi kontrollerinde bulunan bölgelerdeki Sünni Arap köylerini yakıyor. Bu saldırılar nedeniyle 10 bin Sünni Arap evlerini terketti. Suriyeli muhalifler de Resulayn'ın güneybatısında Kürtlerle IŞİD militanları arasındaki çatışmaların sürdüğünü açıkladı.



#Hac Şakır Dahi Camisi
#suriye
#ramdi
#Casem Nuri
#Irak
#Felluce
9 yıl önce