|

Esed''e Rusya''da 300 ev

Esed''in siyasi danışmanlarından Abdullah el-Ömer konuştu: Suriye lideri ve geniş ailesi için Rusya''da 300''den fazla apartman dairesi hazırlanıyor. 60 gün sonra aile yavaş yavaş ülkeden ayrılmaya başlayacak. ''Yargılanmama ve Rusya''da güvende olma'' garantisi aldıktan sonra da Esed Suriye''yi terkedecek

Dış Haberler
00:00 - 11/10/2012 Perşembe
Güncelleme: 00:01 - 11/10/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Esed''e Rusya''da 300 ev
Esed''e Rusya''da 300 ev

Suriye''de iç savaş devam ederken Esed ailesi için Rusya''da 300 apartman dairesinin hazırlandığı öne sürülüyor. El Cezire Televizyonu''na açıklamada bulunan Devlet Başkanı Beşşar Esed'in eski danışmanlarından Abdullah el-Ömer, Suriye liderinin yönetiminin sonuna geldiğini bildiğini ve Rusya''ya kaçış için planın hazır olduğunu ileri sürdü. Esed''le birlikte Rusya''ya gidecek olanlarla konuştuğunu iddia eden el-Ömer, ''Bana Esed''in geniş ailesi için Rusya''nın 300''den fazla apartman dairesi hazırlayacağını söylediler. 60 gün sonra Esed''in ailesi ayrılmaya başlayacak. Yargılanmama ve Rusya''da güvende olma garantisi aldıktan sonra da son olarak Esed ayrılacak'' dedi.

YAKINLARINA DA ACIMIYOR

Suriye Cumhurbaşkanlığı Sarayı Enformasyon Bürosu''ndaki görevini bırakarak muhaliflere katılan el-Ömer kendisinin ve diğer rejim propagandacılarının Esed''le birlikte çalıştığı dönemde Suriye halkına karşı uygulanan yaygın ve nedensiz şiddet konusunda çok dikkatli olduklarını anlattı.

Suriyeli yetkili, ''O kendisine çok yakın insanları bile öldürüyor'' açıklamasında bulundu. Öte yandan El Cezire kanalı, Beşşar Esed''in kaçış planı ile ilgili değerlendirmelerin dünya liderlerini Suriye''de iç savaşa müdahaleye cesaretlendirmiş olabileceğine dikkat çekti. ABD Başkanı Barack Obama, ağustos ayında yaptığı açıklamada, Amerikan istihbarat teşkilatının Esed''in kimyasal silahları sivil halka yönelik kullanma hazırlığı içinde olduğuna kanaat getirmesi durumunda Amerikan ordusunun müdahalede bulunacağını söylemişti.

SURİYE''DE iLK KAMP KURULDU

Bu arada çatışmalardan kaçan Suriyeli sığınmacılar için kendi ülkelerinde de ilk kez bir kamp kuruldu. Türk sınırına çok yakın Kah kasabasında kurulan kampta 5 bin kişi yaşayabilecek. Sığınmacılara elek- trik, içme suyu ve yemek gibi hizmetler verilecek.

Halep''ten çığlıklar yükseliyor: Ölüyoruz

Suriye''de Mart 2011''den bu yana şiddetini artırarak devam eden çatışmalarda ölü sayısı 32 bini aştı. Bombardımanın en yoğun yaşandığı şehirlerden Halep ise çoktan hayalet kente döndü. Halep''i terk eden insan sayısı daha temmuz ayında 250 bin olarak belirtilmişti. Tam bir insani trajedinin yaşandığı kentte kalan son Suriyeliler ise ''Ölüyoruz, kurtaran yok mu?'' diye feryat ediyor. BBC muhabirine konuşan Ebu Seyf, ''Eşimi ve 6 çocuğumu kaybettim. Nereye giderseniz gidin öldürülüyorsunuz. Yiyeceğimiz yok, suyumuz yok, elektriğimiz yok. He r gün bombalar düşüyor. Geride kimsemiz kalmadı'' dedi. Beşşar Esed''e bağlı birliklerle muhalifler arasındaki çatışmada Halep kenti ''sahipsiz topraklar''a benzetilirken, bazı Halepliler ise ''İki ateş arasında kaldık. Özgür Suriye Ordusu nereye giderse rejim de onları hedef alıyor'' diye ko-nuştu.

Ürdün''de gizli ABD birliği

ABD''nin Ürdün''e gizlice özel eğitimli asker gönderdiği ortaya çıktı. New York Times gazetesi, ABD''nin Suriye-Ürdün sınırına özel eğitimli 150''den fazla asker gönderdiğini yazdı. ABD askerlerinin öncelikli görevi, Suriyeli sığınmacılar konusunda Ürdün askerlerine eğitim vermek. Ancak askerlerin bundan daha önemli bir misyonu da var: Çatışmanın derinleşmesi durumunda, sınırdaki çatışmaların Ürdün topraklarına sıçramasını önlemek. Öte yandan ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, bir grup ABD askerinin Ürdün'e gönderildiğini doğruladı.

Chavez''den rejime destek

Venezuela''da yeniden devlet başkanlığına seçilen Hugo Chavez, düzenlediği ilk basın toplantısında Şam yönetimine olan desteğini sürdüreceğini kaydetti. Suriyeli muhalifleri ''terörist'' olarak niteleyen Chavez, bir soru üzerine, ''Nasıl Suriye''de meşru iktidar olan Beşşar Esed hükümetini desteklemem? Nasıl olur da desteklemem? Kime destek verelim, teröristlere mi?'' dedi. Venezula''da 1998''den beri liderlik koltuğunda oturan Hugo Chavez, konuşmasında ayrıca ''Ortadoğu''daki kaosun en büyük sorumlusu'' olarak ABD''yi gösterdi.


11 yıl önce