|

Esed’in intikam katliamı

Suriye’de İdlib’ten çıkarılan Esed güçleri, çekilme sırasında hapisteki onlarca tutukluyu uyku sırasında canice katletti. Muhalifler, rejim askerlerinin bazı tutukluları da canlı kalkan olarak kullanmak amacıyla yanlarında götürdüğünü belirtti.

Yeni Şafak
04:00 - 30/03/2015 Pazartesi
Güncelleme: 19:41 - 29/03/2015 Pazar
Yeni Şafak

Suriye'de İdlib kentinin denetimini ele geçiren Fetih Ordusu'na bağlı birlikler, rejim güçlerinin boşalttığı kentte Askeri Güvenlik Şubesi'nde uyudukları sırada öldürülen onlarca tutukluyla karşılaştıklarını belirtti. Al Jazeera'nin haberine göre görüntülerde aralarında kadın ve yaşlıların da bulunduğu onlarca kişinin cesetleri görülüyor. Görüntülerden tutukluların koğuşlarında uyudukları sırada öldürüldükleri anlaşılıyor.



KALKAN YAPACAKLAR


Kente giren silahlı muhalif güçlerin ifadelerine göre, güvenlik merkezlerinden çekilen rejim güçleri, bazı tutukluları da kalkan olarak kullanmak amacıyla beraberinde götürdü. Muhalifler, İdlib'ten güneye doğru çekilen rejim güçlerinin Lazkiye-Eriha karayolu üzerinde bulunan Mastuma kampına sığındığını belirtti. Rejime bağlı el Vatan gazetesi de Esed güçlerinin kentten çekildikten sonra İdlib'in güneyinde mevzilenmeye başlayarak muhaliflere karşı saldırı hazırlığı yürüttüğünü ileri sürdü.



HİZBULLAH CENAZELERİ


Öte yandan Hizbullah, İdlib'teki çatışmalarda hayatını kaybeden Haşim Emin ve Hattar Abdullah isimli iki mensubu için ülkenin güneyindeki Sur ve Bint Cubeyl kentlerinde cenaze töreni düzenledi. Törene Hizbullah destekçilerinin yanı sıra Hizbullah milletvekilleri de katıldı. Bu arada İdlib, Rakka'dan sonra Esed güçlerinin tamamen çıkarıldığı ikinci kent oldu.



Bahara sevinemeyenler


Suriye Türkleri Derneği Genel Sekreteri Ahmed Vezir, baharın gelmesiyle hava koşulları düzeldiği için Esed rejimine bağlı birliklerin hava saldırılarını yoğunlaştırdığını bildirdi. Hava koşulları düzeldiği için baharda hava gücünün daha etkin kullanıldığına dikkati çeken Vezir, Uçak ve helikopterlerin, muhaliflerin elindeki bölgeleri varil bombaları ve füzelerle vurduğunu dile getirdi. Vezir, “Rejim birlikleri, havaların düzelmesi ve gökyüzünün bulutsuz olması dolayısıyla uçak ve helikopterli saldırılarını sıklaştırdı” diye konuştu. Hatay'ın Yayladağı ilçesindeki YİBO çadır kentinde kalan Ahmed Muhammed de “Kışın hava soğuk ve kapalıyken rejim birlikleri fazla saldırmıyor. Son günlerde saldırılar yoğunlaştı. Baharın geldiğine sevinemiyoruz. Çünkü bu aylarda daha çok saldırı oluyor. İnsanlar daha fazla sefalet yaşıyor” dedi.



Suriyelilere kapısını açtı


Danimarka Krallığı'na bağlı özerk Faroe Adaları'nın yerel yönetimi, Danimarka'ya gelen Suriyeli mültecilerden yaklaşık 60 aileyi kabul edecek. Faroe Adaları'ndaki yerel yönetimin başbakanı Kaj Leo Holm Johannesen, çok küçük bir ülke olmalarına rağmen Danimarka'ya gelen Suriyeli mültecilerin bir kısmını ağırlayacaklarını söyledi.


#Suriye
#Esed
#katliam
#iç savaş
9 yıl önce