|

Eşinin ülkesine sığınmak istedi

00:00 - 11/03/2012 Pazar
Güncelleme: 03:27 - 11/03/2012 Pazar
Yeni Şafak
Eşinin ülkesine  sığınmak istedi
Eşinin ülkesine sığınmak istedi

Suriye'de birinci yılını geride bırakan şiddet olaylarında ölü sayısı katlanırken, başkent Şam'da BM-Arap Birliği ortak özel temsilcisi Kofi Annan'ı kabul eden Devlet Başkanı Beşşar Esad yine aynı bahanelere sığındı. Suriye'de yaşananlarla ilgili haberleri hayali olarak nitelendiren ve “Kaosu yaymak için uğraşan teröristler var oldukça siyasi diyalog başarılı olamayacak” diyen Esad, Annan'ın “Muhaliflerle görüş” önerisini reddetti. Esad, Annan'ın sivil halka insani yardım ulaştırılması konusundaki önerisini ise şartlı kabul etti. Esad, yardımın Türkiye veya başka bir komşu ülkeden değil, Suriye'nin Akdeniz'deki limanlarından ulaştırılması durumunda kabul edileceğini söyledi. Annan ise Esad'a ülkede istikrarın sağlanması için diplomatik diyalog konusunda Suriye hükümetiyle çalışmak istediğini söyledi. Şam'ın ardından Türkiye'ye geçecek olan Annan'ın çantasında Suriye için çözüm planının olması bekleniyor.

LAVROV'A YUMURTA ATTILAR

Öte yandan Cihan Haber Ajansı'na konuşan Suriyeli bir diplomat, eşi İngiliz vatandaşı olan Esad için İngiltere'den sığınma talebinde bulunulduğunu öne sürdü. Aynı kaynak, İngiliz makamlarına ulaşan talebin Esad'ın kurmayları tarafından 4 ay önce yapıldığını ve bu bilgiyi bir İngiliz büyükelçiden aldığını söyledi.

Diğer taraftan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün Mısır'da Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısına katıldı. Suriyeli muhalifler, Lavrov'un makam aracına yumurta ve ayakkabı fırlattı. Saldırıdan kılpayı kurtulan Lavrov toplantıda “İnsani yardımların Suriye'ye girmesini ve şiddetin durdurulmasını derhal sağlayacak bir misyon oluşturulmalı. BMGK'daki yeni kararın kabul edilme ihtimali oldukça yüksek” diye konuştu. Katar ise askeri müdahale talebini yineledi.


Rusya 5 maddede uzlaştı

Arap Birliği ile Rusya, BM Güvenlik Konseyi'ne sunulacak 5 maddelik bir plan üzerinde anlaşmaya vardı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'de iki tarafın da şiddete son vermesini, Suriye'ye dış müdahale seçeneğinin gündemden düşürülmesini, BM Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın çabalarının Suriyeli tüm taraflarca desteklenmesini ve Suriye halkına yardım yapılmasını içeren plan konusunda Arap Birliği ile görüştüklerini bildirdi. Lavrov, Suriye rejimiyle muhalefet arasındaki diyalog sürecini Rusya'nın destekleyeceğini bildirdi. Öte yandan Suriye Genel Devrim Konseyi ülke genelindeki operasyonlarda dün 33 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.


12 yıl önce