|

Estonya'dan Gürcistan'a AB desteği

Gürcistan'da bulunan Estonya Cumhurbaşkanı İlves, "Rusya tabii ki güçlüdür. O, diğer ülkelere ve ülkelerin hukukuna saygı göstermiyor. Ama onların pozisyonu, bizi geriye çevirecek kadar ciddi değil" dedi.

Yeni Şafak
22:47 - 2/06/2015 Salı
Güncelleme: 20:02 - 2/06/2015 Salı
AA

Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik İlves, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Tiflis'te Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ile görüştü.



Margevlaşvili tarafından cumhurbaşkanlığı sarayında resmi törenle karşılanan İlves ile Margevlaşvili heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.



Estonya Cumhurbaşkanı İlves, Gürcistan'ın AB ve NATO ile entegrasyonuna destek verdiğini belirterek "Biz çok ciddi şekilde Gürcistan'ın NATO üyeliğine destek veriyoruz. Bükreş Zirvesi Deklarasyonu'nu da kabul ediyoruz. Tabii ki henüz bu deklarasyonun uygulaması için bir gündem oluşmamıştır çünkü Rusya'nın da ne yaptığını gayet iyi biliyoruz. Bu nedenle kesin bir zamanlama yok ama bunun da zamanı gelecek" diye konuştu.



Rusya faktörünün Gürcistan'ın AB sürecini engellemeyeceğini vurgulayan İlves, "Rusya tabii ki güçlüdür. O, diğer ülkelere ve ülkelerin hukukuna saygı göstermiyor. Ama onların pozisyonu, bizi geriye çevirecek kadar ciddi değil" dedi.



İlves, AB ile entegrasyon yolunda Avrupa ile vizelerin kaldırılması sürecinden önce Gürcistan'ın yasal çerçevenin Avrupa hukukuna uyumu yönünde yapması gerekenler bulunduğunu kaydederek, "Tabii ki AB üyeliği çok iyidir, sizi koruyacak olan çok dostunuz olacak ama bunun için Gürcistan ilk önce ödevini yapmalıdır" ifadelerini kullandı.



Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili de konuk cumhurbaşkanına Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ile egemenliğine verdiği destek ve gösterdiği dayanışma için teşekkür etti.



Gürcistan'ın Avrupa ile entegrasyon yolundan vazgeçmeyeceğini söyleyen Margvelaşvili, "Avrupa ile entegrasyon yolunda Gürcistan'ın sahip olduğu mekanizmaların temeli 2014 yılda AB ile imzaladığımız ortaklık anlaşmasıyla atıldı. İşte bu süreçler devam edecek. Gürcistan'da Avrupa odaklı reformlar daha derinleşecektir" diye konuştu.

#Gurcistan
#Tiflis'te
#Estonya Cumhurbaşkanı
#Giorgi Margevalşvili
#ortak basın toplantısı
9 yıl önce