|

Etnik ayrımcılık

Irak’taki Kürt Yönetimi, IŞİD’in saldırıları sonucunda yurtlarını terk eden 2 milyondan fazla Iraklının geri dönüşünü engelliyor. HRW’ye göre Kürtler terk edilen evlere yerleştirilirken Erbil, Arapları terörle mücadele iddiasıyla kordon altına alınan ‘güvenli bölge’ye hapsediyor.

Yeni Şafak
04:00 - 28/02/2015 Cumartesi
Güncelleme: 22:42 - 27/02/2015 Cuma
Diğer
Irak Eski Başbakanı Nuri el Maliki döneminde ayrımcılığıa maruz kalan Iraklı Sünni Araplar IŞİD’in varlığı ile birlikte kitlesel olarak terör zanlısı haline getirildikten sonra bu kez Kürt yönetiminin ayrımcılığıyla karşı karşıya.  İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY), IŞİD’in yerinden ettiği Arapların evlerine dönmelerine izin vermediğini açıkladı. Raporda, Kuzey Irak’ta, Kürt güçlerin IŞİD’in Ağustos 2014’te bölgeyi ele geçirmeye başlamasından bu yana binlerce Arap’ı güvenli bölgeye hapsettiği ifade edildi. 

‘ETNİK DAYATMA’ UYARISI

Raporda yer alan IKBY liderlerine yönelik çağrıda, “etnik temel üzerine yapılan dayatma”yla gerçekleştirilen sınırlamalara ve Araplara karşı aleyhte ayrımcılığa son verilmesi istendi. BM’ye göre, IKBY’nin hakim olduğu bölgede, IŞİD’in saldırıları sonucunda 2 milyondan fazla Iraklı yerlerinden oldu. HRW’nin IKBY yönetimi ile kurduğu iletişim sonucunda bazı kısıtlamaların Ocak 2015’te hafifletildiği ancak diğer kısıtlamaların devam ettiği kaydedilen raporda, “IŞİD saldırıları sonucunda yerlerinden olan Kürtlerin evlerine dönmesine ve hatta Ninova ve Erbil’in bazı bölgelerinde Kürtlerin Arapların evlerine yerleşmelerine izin verilirken, Arapların evlerine dönmeleri engelleniyor” denildi. 

ABD’DEN 350 MİLYON DOLAR 

IKBY’nin, IŞİD’le mücadelede ABD’nin önemli müttefiki olduğunun altı çizilen raporda, ABD’nin IKBY’ye üç askeri tugay için 350 milyon dolar yardım sözü verdiği, Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa, Çek Cumhuriyeti ve Arnavutluk’un da silahlanma veya eğitim desteği sağladığı ifade edildi. 

HRW’nin terörizm ve terörle mücadele uzmanı Letta Tayler, raporla ilgili yaptığı açıklamada, Arapların kordon altına alınması ve evlerine dönmelerine izin verilmemesinin makul güvenlik gerekçesinin ötesinde olduğunu kaydetti. Tayler, Irak’taki Kürt güçlerini silahlandıran ABD’nin ve diğer ülkelerin terörle mücadele kisvesi altında ayrımcılığın yanında olmadıklarını açıkça belirtmeleri gerektiğini de belirtti.
#Nuri el Maliki
#HRW
#IŞİD
9 yıl önce