|

Fatura Iraklılara kesilecek

Irak''ta koalisyon güçlerinin devam eden operasyonlarında masraflar da başarısızlık da büyüyor. Daha önce yapılan açıklamaların aksine hava saldırılarının 260 milyon dolarlık maliyetinin Irak''a ödetileceği belirtiliyor.

.
00:00 - 25/10/2014 Cumartesi
Güncelleme: 20:39 - 24/10/2014 Cuma
Yeni Şafak
Fatura Iraklılara kesilecek
Fatura Iraklılara kesilecek

ABD''nin başını çektiği uluslararası koalisyon Irak ve Suriye''de IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırıları düzenlerken, operasyonların başarısızlığı kadar artan yüksek maliyet de düşündürüyor. ABD Savunma Bakanı John Kirby, Irak''ta devam eden hava saldırılarının günlük maliyetinin ortalama 6,7 milyon dolar olduğunu açıklamıştı. Al Akhbar sitesinin haberine göre, Irak''ta 8 Ağustos- 2 Eylül tarihleri arasında düzenlenen hava saldırılarının maliyetinin 260 milyon dolar olduğu ve bu paranın Irak''tan tahsil edileceği belirtildi.

YÜZDE 90 BAŞARISIZ

Irak''ta IŞİD''e yönelik olarak 8 Ağustos''ta başlatılan hava saldırıları Iraklı yetkililer tarafından büyük memnuniyetle karşılanmış ve IŞİD''i bitirme konusunda oldukça etkili olacağı sanılmıştı. Ancak aradan geçen süreçte, hava saldırılarının IŞİD''e neredeyse hiç zararı olmadığı anlaşıldı. ABD''li bir yetkili IŞİD''le ilgili ABD Başkanı Barack Obama''nın açıkladığı stratejiyle gelinen noktayı karşılaştırdığımızda, hava saldırılarının bu stratejiye göre sadece yüzde 10''luk bir başarı gösterdiği ve yüzde 90 oranında başarısız olunduğunu söyledi.

KOALİSYON ÖDEYECEKTİ

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi, hava saldırılarının başladığı günlerde, bu saldırıların maliyetini kendi ülkesinin karşılamayacağını açıklamıştı. Caferi, hava saldırılarının koalisyon üyesi ülkeler tarafından finanse edileceğini bildirmişti. Ancak gelinen noktada şimdiye kadar düzenlenen hava saldırılarının 260 milyon dolarlık maliyetinin Irak''a ödetileceği belirtiliyor. Öte yandan Obama''nın açıkladığı plan çerçevesinde devam edecek olan hava saldırılarının toplam maliyetinin 424 milyon doları bulması bekleniyor.

Kritik bölge IŞİD''den alındı

Irak''ın başkenti Bağdat''ın güneyinde bulunan Duvelibe bölgesinin IŞİD''den geri alındığı bildirildi. Bağdat Operasyonlar Komutanlığı, 14. Kara Tugayı Güçleri ve Şii gönüllülerle birlikte IŞİD''in denetiminde bulunan Bağdat''ın güneyindeki Duvelibe bölgesine operasyon düzenledi. Duvelibe bölgesi geri alınırken yaşanan çatışmalarda 43 IŞİD mensubunun öldürüldüğü, çok sayıda silah ve mühimmat ile büyük miktarda patlayıcı maddenin ele geçildiği belirtildi. IŞİD''in Duvelibe bölgesinin denetimini ele geçirdikten sonra altyapıyı tahrip edip ev, köprü ve viyadükleri patlattığı iddia edildi.

Fransa IŞİD hedeflerini vurdu

Fransa Genelkurmay Başkanı Pierre de Villers, ülkesine ait savaş uçaklarının IŞİD hedeflerini vurduğunu ifade etti. Terör örgütünün bu hava operasyonlarında ağır darbe aldığını söyleyen Villers, ''IŞİD''in silah ve mühimmatlarını sakladığı 12 binanın tamamen tahrip edildiğini''' söyledi. Ayrıca açıklamada Irak''ta operasyonlara 9 Rafale tipi savaş uçağı, bir yakıt ikmal ve keşif uçağı ile destek veren Fransız kuvvetlerinin, savaş uçaklarına takviye yapılabileceği yönünde bilgilere de yer veriliyor.

9 yıl önce