|

Faturayı Blasio’ya kestiler

ABD’de 3 polisin intikam kurşunlarına hedef olmasından sonra ‘savaş dönemine geçme’ kararı alan New York Emniyeti, hedef tahtasına eşi siyahi olan belediye başkanı Bill de Blasio’yu yerleştirdi. Polislerin ‘cenazemize gelme’ dediği Blasio ise herkesi “olayların ardındaki ırkçı dinamiği” tartışmaya çağırdı.

Yeni Şafak
04:00 - 23/12/2014 Salı
Güncelleme: 22:35 - 22/12/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Amerikan mahkemlerinin siyahileri öldüren polisleri temize çıkarmasına karşılık adalet talep eden ve ırkçılığa tepki gösteren kitlelere polisin şiddet kullanarak yanıt vermesi ve ardından ikisi New York’ta biri Florida’da olmak üzere üç polisin intikam kurşunlarına hedef olması ülkeyi tehlikeli bir infaz sarmalına soktu. New York Polis Teşkilatı (NYPD), Brooklyn’de önceki gün iki polisin hayatını kaybettiği saldırının faturasını ise eşi siyahi olan kent belediye başkanı Bill de Blasio’ya kesti. 

BİLEREK HEDEF GÖSTERDİ

New York Polisi’ni temsil eden polis sendikası başkanı Patrick Lynch, polislerin siyahileri öldürmesini protesto eden eylemcilere destek veren Bill de Blaiso’yu hedef göstererek, “Protesto kisvesi altında sokakta şiddeti ateşleyenlerin elinden kan damlıyor. Belediye binasında çalışanların eline kanımız bulaştı” dedi. PBA, tüm polislere “savaş dönemi şartlarına göre hareket etme” çağrısı yaptı. Brooklyn’de görev yapan Meksika kökenli Rafael Ramos ve  Çin asıllı Wenjian Liu’nun vurulmasından sonra polislerin ailelerine taziye dilemek için hastaneye giden Blasio’ya koridorda bekleyen polisler sırtlarını dönerek tepki göstermişti. 

‘CENAZEMİZE BİLE GELME’

Ferguson’da silahsız genç Michael Brown’ın öldürülmesiyle tetiklenen ve Eric Garner’ın boğazının sıkılarak öldürülmesiyle tırmanan süreçte Bill De Blasio ”Bu olayın altında yatan ve tarihten gelen ırk dinamiklerini tartışmak zorundayız” demiş ve siyahi eşinden olan melez oğluna “polis görünce dikkatli olmasını” tembihlediğini açıklamıştı.  Henüz polisler öldürülmezden iki hafta önce gelen bu açıklamadan sonra polis sendikası PBA Başkanı Patrick Lynch, Blasio’ya “cenazemize bile gelme” diyerek bu yönde hazırladığı bir mektubu da meslektaşlarının imzalamasını istemişti.

Oğluna ‘polisten sakın’ tavsiyesi

Eşi siyah olan De Blasio, melez oğluna, polisle karşı karşıya gelmesi durumunda ne yapması gerektiği hakkında “Oğluma ani hareket etmemesini, cep telefonuna uzanmaya kalkışmamasını söyledik, bu hareketlerin ne yazık ki siyah erkekler tarafından yapıldığı zaman yanlış anlaşıldığını anlattık” ifadelerini kullanmıştı. New York Polis Sendikası Başkanı Patrick Lynch de Blasio’yu eleştirerek ”Tutuklanırken polise karşı koyamazsınız. Polise direnmek trajediyle biter” tepkisini vermişti. 


‘Domuzlara birer kanat takacağım!’

ABD’nin New York kentinde iki polis, araçlarının içinde otururken Ismaaiyl Brinsley (28) isimli bir siyahi Amerikalı tarafından başlarından vurularak öldürüldü. Brooklyn semtinde yaşanan olaydan sonra polisler tarafından metro istasyonunda kıstırılan saldırgan silahı şakağına doğrultup intihar etti. Meksika asıllı Rafael Ramos ve  Çin asıllı Wenjian Liu’yu öldüren saldırganın intikam saldırıları düzenleyen “Siyah Gerilla Çetesi” üyesi olduğu iddia edildi. Brinsley’in daha önce polis tarafından öldürülen siyahi Michael Brown ve Eric Garner’in intikamını almak için Baltimore’dan New York’a geldiği kaydedildi.

SİLAHININ FOTOĞRAFINI PAYLAŞTI

New York Polis şefi Bill Bratton, polislerin cenazesinin kaldırıldığı hastanede basına yaptığı açıklamada, saldırgan Brinsley’nin 3 saat mesafedeki Baltimore şehrinde kız arkadaşını öldürdükten sonra New York’un Broooklyn semtine gittiğini ve saldırıdan hemen önce Instagram hesabında “Bugün 2 domuza kanat takacağım. Onlar içimizden birini alır. Gelin onlardan iki tanesini alalım” ve “Buraya düştüğüm son notum olabilir” ifadelerini kullandığı öğrenildi. Brinsley’nin Instagram hesabında Garner ve Brown’un isimlerinin yanısıra “Polisi vurun” şeklinde etiketler kullandığı ve saldırı sırasında kullandığı silahın fotoğrafını da paylaştığı belirtiliyor.

Sabıkası hayli kabarık

Brinsley’in çeşitli suçlardan sabıkası olduğu ve psikolojik tedavi de gördüğü bildirildi. Saldırganın Georgia ve Ohio eyaletlerinde 19 kez tutuklandığı ve iki yıl cezaevinde kaldığı kaydedildi.


Bir polis daha  infaz edildi

ABD’de New York’ta iki polisin siyahi bir genç tarafından vurularak öldürülmesinin ardından Florida’da bir polis memuru şikayet üzerine gittiği mahallede, eski bir suçlu tarafından öldürüldü. Florida’nın Tampa kentine 48 kilometre mesafedeki Tarpon Springs kasabasında, 45 yaşındaki Charles Kondek adlı polis memurunu öldüren Marco Antonio Parilla adlı saldırganın yeniden hapse girmekten korktuğu ve cinayeti kaçmak için işlediği açıklandı.

#Amerika
#New York
#NYPD
#Polis
#Bill de Blaiso
9 yıl önce