|

FBI Paralel okullarını soruşturmaya devam ediyor

ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) ülkedeki Gülen cemaati okullarının bağlı bulunduğu kuruluşlardan Concept Schools'a yönelik "nitelikli dolandırıcılık" şüphesiyle başlattığı soruşturma devam ediyor. Soruşturma, Concept Schools'un Illinois'e bağlı Des Plaines şehrindeki merkezine haziran ayında düzenlenen baskınla başlamış, şirketin "E-Rate programına ilişkin faaliyetleriyle ilgili" kontratlar, fiyat teklifleri, banka belgeleri, faturalar, yazışmalar ve ödemeler dahil "tüm belgeleri" FBI ajanları tarafından aranmıştı.

14:45 - 27/01/2015 Salı
Güncelleme: 15:21 - 27/01/2015 Salı
AA

Haziran ayında Concept Schools'un Illinois'deki merkezi dahil üç eyalette 19 büro ve okul için çıkarılan arama emriyle başlayan "beyaz yakalı suç soruşturması", devletin teknoloji ürünleri edinmede okullara sağladığı imtiyazları içeren "E-Rate" programının Gülen cemaatiyle bağlantılı kişi ve kurumlara kazanç sağlama amacıyla kullanıldığı şüphesi etrafında şekilleniyor. FBI Cleveland Ofisi sözcüsü Vicki Anderson, soruşturmanın devam ettiğini belirtti.


FBI'ın ABD Eğitim Bakanlığı ve "E-Rate" programından sorumlu Federal Haberleşme Komisyonu'nun işbirliğiyle yürüttüğü incelemenin detaylarıyla ilgili bilgi vermeyen Anderson, bir sonraki aşamada iddianame hazırlanınca savcılık tarafından açıklama yapılacağını söyledi.


Soruşturma, Concept Schools'un Illinois'e bağlı Des Plaines şehrindeki merkezine haziran ayında düzenlenen baskınla başlamış, şirketin "E-Rate programına ilişkin faaliyetleriyle ilgili" kontratlar, fiyat teklifleri, banka belgeleri, faturalar, yazışmalar ve ödemeler dahil "tüm belgeleri" FBI ajanları tarafından aranmıştı.


Yerel medyanın edindiği mahkeme kayıtlarına göre, FBI ajanlarına, şirketin o dönemdeki başkanı Sedat Duman ve bilgi teknolojileri yöneticisi Hüseyin Ülker ile ilgili tüm belgeler dahil 13 kişi ve kuruma ilişkin dokümanlara el koyma yetkisi de verildi.


Arama yetki belgesi, Concept Schools'a E-Rate programı dahilinde hizmet sağlayan şahıs ve şirketlerle ilgili dokümanlara el konulması emrini de içeriyor.


Belgede adı geçen şirket ve kişiler arasında "Advanced Solutions for Education of Schaumburg" ve kurucusu Özgür Balsoy, "Signature Maker Inc of Hoffman Estates" ve başkanı Ergun Koyuncu, "Cambridge Technologies of Chesterland" ve sahibi Stephen Draviam ile "Core Group Inc" ve başkanı Ertuğrul Gürbüz bulunuyor.


Yerel medyada çıkan haberlere göre Balsoy'un, Concept Schools'un Ohio eyaletine bağlı Columbus'taki okullarından Horizon Science Academy'de daha önce idareci olarak görev yaptığı, kurucusu olduğu şirketin ise Concept Schools'a E-Rate program fonlamalarına danışmanlık yaptığı belirtiliyor. Illinois merkezli Core Group'un da Concept Schools'un E-Rate programı kapsamındaki faaliyetlerinin büyük bir kısmını yürüttüğü iddia ediliyor.


Uygun fiyat veren yerine tanıdık kişilerden hizmet alındı

Federal Haberleşme Komisyonu'nun denetiminde bulunan E-Rate programı, ülke genelinde okul ve kütüphanelere telefon, bilgisayar ve internet dahil birçok teknolojik ürünü indirimli fiyatlarla edinme fırsatı veriyor. Ülkenin en geniş kapsamlı eğitim teknolojileri programı olan E-Rate, federal bütçeden yaklaşık 2 buçuk milyar dolara yakın bir pay alıyor. Program kapsamında teknolojik ürün ve hizmet edinmek isteyen okulların en uygun maliyetli teklifi yapan şirketi seçmesi gerekiyor.


FBI soruşturması, "paralel yapı"yla bağlantılı Concept Schools'un bu noktada kendisiyle ilişkili kişi ve kurumlardan program kapsamında hizmet aldığı şüphesi etrafında yürütülüyor.


Concept Schools'un ABD'nin "Orta Batı" olarak bilinen bölgesinde 32 okulu bulunuyor.


Ohio eyaletinde yerel yayın yapan The Columbus Dispatch'in haberine göre, şirketin Ohio'daki 19 okulunun kasasına E-Rate programı kapsamında toplam 7,4 milyon dolar para girdi.


Şirketin, ülkedeki tüm "paralel yapı" okullarıyla birlikte, edindiği fonların bir kısmını bu yapıya bağlı Türk öğretmenlere ABD'den çalışma vizesi almak için kullandığı da iddia ediliyor.


Söz konusu H-1B vizesi sahibi bir kişi, ABD'de kendisine sponsor olan bir şirkette çalışma iznine sahip oluyor.

#Concept Schools
#FBI
#gülen cemaati
#paralel yapı
9 yıl önce