|

Filistin'deki işgal 2017'de bitsin

Ürdün, Filistin-İsrail barışının bir yılda gerçekleşmesi, işgalin de 2017 sonunda kalkması için BM'ye teklif sundu. Taslakta 1967 öncesi sınırlara dönülmesi, güvenlik anlaşmaları yapılması ve Kudüs'ün iki devletin ortak başkenti olması öngörülüyor.

12:35 - 18/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 12:45 - 18/12/2014 Perşembe
Reuters
Filistinlilerin hazırladığı ve bir yıl içinde İsrail'le barış yapılmasını öngören bir karar taslağını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sundu.


Taslak Filistin toprakları üzerindeki İsrail işgalinin 2017 sonuna kadar kalkmasını da öngörüyor.


Resmi başvurusu Ürdün tarafından dün yapılan taslak, kurallara göre 24 saat içinde oylanabilir ancak bu kesin değil. Resmi başvurusu yapılan bazı taslakların hiç oylanmadan bekletildiği de biliniyor.


Taslakta yerleşim yerleri kurulması gibi, iki devletli bir çözümün gerçekleşmesine zarar verebilecek tek yanlı ve meşru olmayan adımlardan her iki tarafın da kaçınması istendi.


Taslakta 1967 öncesi sınırlara dönülmesi, güvenlik anlaşmaları yapılması ve Kudüs'ün iki devletin ortak başkenti olması öngörülüyor.


İsrail iki devletli çözümü benimsiyor ancak 1967 öncesi sınırlara dönülmesini kabul etmiyor.


İsrail Başbakanı Benjamin Netayahu bu hafta yaptığı bir açıklamada, ABD'nin böyle bir tasarının Güvenlik Konseyi'nden geçmesini engelleyeceği yolunda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den güvence istediğini söylemişti.


Ürdün'ün BM temsilcisi Dina Kawar, Konsey üyelerinin taslak üzerinde oybirliğiyle karara varmasını umduğunu söyledi.


Fransa, İngiltere ve Almanya da aynı konuda benzer bir taslak hazırlıyorlar. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, bu taslakta barış görüşmelerinin iki yılda tamamlanmasını önereceklerini açıklamıştı.


Filistinlilerin hazırladığı yeni taslağın, bu üç Avrupa ülkesinin görüşlerini yansıttığı bildiriliyor.


İsrail Başbakanı Benjamin Netayahu ise bu hafta yaptığı bir açıklamada ABD'nin böyle bir tasarının Güvenlik Konseyi'nden geçmesini engelleyeceği yolunda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den güvence istediğini söylemişti.

 
#Filistin
#Ürdün
#BM
9 yıl önce