|

Fransa nükleer müzakerelerde daha ılımlı

Fransız dış politika uzmanı Didier Billion: "Fransa'nın İran konusunda yumuşaması sevindirici" dedi.

Yeni Şafak
11:55 - 23/11/2014 Pazar
Güncelleme: 10:14 - 23/11/2014 Pazar
AA
 Fransa Uluslararası İlişkiler ve Strateji Enstitüsü (IRIS) Direktör Yardımcısı Didier Billion, İran ile sürdürülen nükleer enerji görüşmelerinde Fransa'nın geçen yıla göre önemli oranda yumuşadığını söyledi.


Billion,Viyana'daki görüşmelerle ilgili, terör örgütü IŞİD'in neden olduğu Irak ve Suriye'deki istikrarsızlığın ve ekonomik gelişmelerin Fransa'nın yumuşamasında önemli rol oynadığını ifade etti.


Fransa'nın, geçen yıl Cenevre'deki görüşmelerde "katı ve sert bir tutum izlediğini" kaydeden Billion, şöyle devam etti:


"Fransa şimdi daha ılımlı bir politika izliyor ve zaten bunun böyle olması gerekiyordu. İran, Türkiye ile önemli bir bölgesel güç ve bölge istikrarında önemli rol oynayabilecek bir ülke. Irak ve Suriye'deki gelişmeler çerçevesinde İran'ın uluslararası aktör olarak oyuna davet edilmesi olumlu bir gelişme olarak görülmeli."


Fransa'nın yumuşamasında ekonomik nedenlerin de etkili olduğu yorumunda bulunan Billion, Fransa'nın daha önce etkili olduğu İran pazarında son dönemde önemli pay kaybettiğini belirtti.


Başta Almanya olmak üzere Batılı ülkelerin ambargoya rağmen İran pazarındaki paylarını artırdığına işaret eden Billion, Fransa’nın ise güç kaybettiğini söyledi.


Billion, "Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, göreve geldiğinden bu yana ekonomi diplomasisinin önemli bir savunusu. Fabius, Fransa'nın İran'da büyük bir pazar kaybettiğinin farkında" dedi.

 "Türkiye'nin çıkarına"


"İran ve 5 1 ülkelerinin uzlaşma sağlamasının Türkiye'yi nasıl etkileyeceği" sorusuna Billion, "İran'ın Batı ile anlaşması, kısa dönemde Türkiye'nin de çıkarına" yanıtını verdi ancak orta ve uzun vadede, tarihi rekabet yüzünden aynı iyimserliği taşıyamadığını ifade etti.


Fransız araştırmacı, İran'ın enerji dosyası konusunda geçen yıllarda Türkiye ve Brezilya'nın arabulucu girişimini önemsediğini belirterek Batılı ülkelerin bu şansı değerlendirememesi ve gerekli desteğini vermemesini "talihsizlik" olarak nitelendirdi.


Viyana'da sürdürülen müzakerelerde taraflar arasında "uranyum zenginleştirme düzeyi, santrifüj sayısı, ağır su reaktörlerinin durumu, nükleer işbirliği ve yaptırımlar" konularında farklılıklar bulunuyor.


İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013'te varılan geçici anlaşmaya göre, 20 Temmuz 2014'e kadar kapsamlı anlaşmaya varılması öngörülmüş ancak taraflar arasında farklılıkların giderilememesi üzerine müzakerelerin 24 Kasım 2014'e kadar uzatılmasına karar verilmişti.


Görüşmeler, 5 1 olarak bilinen ülkelerle (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa ile Almanya) ve İran arasında yürütülüyor.


Bu altı ülke, BM yaptırımlarının kaldırılması karşılığında İran'ın nükleer programını sınırlandırmasını istiyor. Tahran ise nükleer programının tamamen elektrik enerjisi üretme amaçlı olduğunu söylüyor.
#Fransa
#İran
#Türkiye
#IRIS Didier Billion
9 yıl önce