|

G8 dışişleri bakanları toplandı

Toplantıda özellikle Suriye, İran ve Kuzey Kore konularına odaklanılıyor.

Aa
00:00 - 12/04/2012 Perşembe
Güncelleme: 10:03 - 12/04/2012 Perşembe
Yeni Şafak
G8 dışişleri bakanları toplandı
G8 dışişleri bakanları toplandı

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye'de devam eden şiddet olaylarından kaygı duyduklarını ve gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi.

Clinton, Washington'da düzenlenen G8 ülkeleri dışişleri bakanları toplantısının açılışında, belli başlı küresel meseleler hakkında değerlendirmelerde bulundu. ABD, Rusya, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya'dan oluşan G8 ülkeleri dışişleri bakanlarının toplantısında, özellikle Suriye'deki gelişmeler, İran'ın nükleer programı ve Kuzey Kore konuları öne çıktı.

'Son bir yıl, hatta son bir hafta içerisindeki olaylar, kapsamlı bir uluslararası iş birliğine duyulan ihtiyacı ortaya koyuyor ve G8 de bu açıdan önemli bir forum' sözleriyle konuşmasına başlayan Clinton, Suriye'de devam eden şiddet olaylarından ve ateşkes için uğraşan BM-Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın karşılaştığı sorunlardan kaygı duyduklarını ifade etti.

Clinton, gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek, 'Bu konuyu toplantıda konuşacağız. Birlikte, ülkedeki mevcut duruma barışçıl çözümün bulunması ve Suriye halkının yararına siyasi değişimin hayata geçirilmesinin yollarını arayacağız' dedi.


İran

İstanbul'da bu hafta başlayacak olan İran ile '5 artı 1' ülkeleri arasındaki müzakereleri dört gözle beklediklerini de vurgulayan Clinton, müzakerelerin, İran'a, nükleer programına dair uluslararası toplumun kaygılarını ciddi şekilde ele alması için fırsat sunduğunu söyledi.

Clinton, 'Hala diplomasi için zamanın olduğuna inanıyoruz, ancak İran'ın kalıcı bir süreç yoluyla somut sonuçlar elde edilmesine imkan verecek atmosferin yaratılması için masaya oturması aciliyet taşıyor' diye konuştu.

12 yıl önce