|

Gazze'de patlama: 1 ölü

Gazze'de 7 Temmuz ​2014'te başlayan ve 51 gün süren İsrail saldırılarından kalan bombanın patlaması ile 1 Filistinli öldü, 1 kişi yaralandı. Öte yandan Filistinli balıkçılara yapılan ihlaller sürüyor.

Yeni Şafak
16:30 - 28/02/2015 Cumartesi
Güncelleme: 14:35 - 28/02/2015 Cumartesi
AA
Arşiv
Arşiv

Gazze'de meydana gelen patlamada 1 Filistinlinin hayatını kaybettiği ve kardeşinin yaralandığı bildirildi.


Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail saldırılarından kaldığı tahmin edilen bir bombanın infilak etmesi sonucu Naci Ebu Süble'nin (21) hayatını kaybettiğini, kardeşi Ekrem Ebu Süble'nin (18) de yaralandığını dile getirdi.


İsrail'in yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren saldırılarda, 2 binden fazla Filistinli hayatını kaybetmiş, binlerce bina yıkılmış veya hasar görmüştü.


Filistinli balıkçılara yönelik ihlaller

Öte yandan, merkezi Avusturya'nın başkenti Viyana'da bulunan "Uluslararası İnsanlığın Arkadaşlığı Örgütü" ile Filistin'deki "İnsan Hakları Koruma Merkezi" tarafından hazırlanan raporda, "İsrail'in 2014'te Filistinli balıkçılara yönelik 129 kere hak ihlalinde" bulunduğu belirtildi.


Filistinlilerin güvenliğini tehdit eden ihlaller kapsamında bir yıl içinde Gazze'de 1 balıkçının hayatını kaybettiği, 14 kişinin yaralandığı ve 47 kişinin gözaltına alındığı ifade edilen raporda, "Gazze sahilinde balıkçılık yapma hakları olan Filistinliler, zaman zaman İsraillilerin engellemeleri, tekne, ağ gibi av ekipmanlarına el konulması gibi engellere maruz kaldı" denildi.


Raporda, Gazze'de Akdeniz'e uzanan yaklaşık 40 kilometrelik sahilde 3 bin 800 balıkçının çalıştığı hatırlatılarak, "Balıkçılıktan sağlanan gelirden yaklaçık 50 bin kişi istifade ediyor. Ayrıca 10 binden fazla kişi de balıkçılığa ait mesleklerden geçimini sağlıyor" ifadelerine yer verildi.


Filistin ile İsrail arasında 1993'te imzalanan Oslo Anlaşması, Filistinli balıkçıların 20 mil sınırı içinde avlanmasını öngörüyor. Buna rağmen Gazzeli balıkçılara en fazla 6 mil içinde avlanma izni veren İsrail, bazen bu sınırı 3 mile kadar indiriyor.

#gazze
#Filistin
#patlama
9 yıl önce