|

Gazze'den dünyaya açılan liman

Ambargonun Kırılması ve Yeniden İmar Komitesi üyesi Ziyad: "Liman projesi Gazze'nin dünyaya açılan bir penceresi olması ve İsrail kuşatmasının kırılması için tasarlandı" açıklamasında bulundu.

16:00 - 25/01/2015 Pazar
Güncelleme: 16:52 - 25/01/2015 Pazar
AA

Gazze'de limanının mevcut haliyle gelecek gemileri karşılamak için hazır olduğu bildirildi. Ambargonun Kırılması ve Yeniden İmar Komitesi üyesi Ebu Ziyad, "Liman, Gazze'nin dünyaya açılan bir penceresi olmayı ve İsrail kuşatmasının kırılmasını bekliyor." dedi.


Müteahhitlerle Gazze'ye uluslararası bir liman inşa etmek üzere anlaşmaya vardıklarını ifade eden Ziyad, "Gazze'ye liman projesini kabul eden Avrupalı bazı liman işletmeleriyle irtibata geçtik. Şuanda komisyon, ambargoyu kırmak için ilk seferine çıkacak ve hastaları taşıyacak bir geminin onarımı için çalışıyor." dedi.


Gazze'de bulunan ve basın toplantısında konuşan Ürdünlü milletvekili Muhammed Duveyme, Gazze'ye uluslararası bir liman yapılmasının tüm Filistinlilerin hakkı olduğunu ve Gazze halkının hayata dair ümitlerini destekleyeceğini söyledi.


Mısır'a Refah kapısını sürekli açık tutma çağrısında bulunan Duveyme, " Gazze her an patlama ihtimali olan bir bombadır. İsrail yönetimi ablukayı hemen kaldırmalı ve Gazze halkının girip çıkabileceği uluslararası bir liman yapılmalıdır" diye konuştu.


İsrail'in, Gazze'ye, 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren saldırılarda İsrail ile Filistin heyetleri arasında yürütülen dolaylı ateşkes müzakerelerinde Hamas Gazze'ye bir deniz yolu açılmasını talep etmişti.


İsrail ablukası altındaki Gazze'ye deniz yoluyla girişler İsrail donanması tarafından engelleniyor. Gazze ablukasını kaldırmak amacıyla 2010 yılında Mavi Marmara gemisiyle Gazze'ye gitmek isteyen insani yardım gönüllerine İsrail donanmasına bağlı askerlerce düzenlenen saldırıda 9'u olay sırasında 1' ise geçen yıl ortalarında olmak üzere 10 kişi hayatını kaybetmişti.

#Gazze
#abluka
#Liman
9 yıl önce