|

Gazzeli çocuklar içine kapandı!

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik 51 güren saldırıları sadece can kayıplarıyla sınırlı kalmıyor. Gazze Şeridi'nde yaşayan yetişkinlerde büyük sorunlara neden olduğu gibi, ilköğretim çağındaki çocuklarda kekemelik, konuşma bozuklukları, içe kapanıklık, dikkat dağınıklığı gibi sorunlara yol açtı.

Aa
00:00 - 16/09/2014 Salı
Güncelleme: 16:18 - 16/09/2014 Salı
Yeni Şafak
Gazzeli çocuklar içine kapandı!
Gazzeli çocuklar içine kapandı!

Filistinli çocuk Amine Zağbut, İsrail savaş uçaklarının komşularının evini vurduğunu, olayın ardından da annesinin çığlıklarını duyduğunu ve çok korktuğunu ifade etti.

Saldırının ardından hareket edemez hale geldiği için annesinin kendisini Şifa Hastanesine götürdüğünü söyleyen küçük Amine, patlama nedeniyle çok ağladığını ve çığlık attığını anlattı.

Gazze'deki Kahire İlköğretim Okulu'nda Amine'nin öğretmeni olan Sadiye Ayyaş (50), Amine'nin komşusunun evine düzenlenen saldırının, İsrail'in sahilde 4 çocuğu vurduğu anın görüntüsünün yayınlanmasıyla aynı güne geldiğini söyledi.

Ayyaş, Amine'nin, yaşadığı korku ile sahilde öldürülen çocuklar arasında bağlantı kurduğunu ve "İsrail çocukları öldürüyor" demeye başladığını aktardı. Ayyaş, öğrencisi Amine'nin yaşadığı korku nedeniyle kekeme olduğu ve davranışlarında bazı değişiklikler görüldüğü bilgisini paylaştı.

Çocuklar içine kapandı

Öğrencileri arasında İsrail saldırılarından tek etkilenenin Amine olmadığını kaydeden Ayyaş, "Öğrencilerin çoğunda savaşın olumsuz etkileri görülüyor. Öğrencilerin bir kısmında içe kapanıklık, bir kısmında da aşırı hareketlilik vakaları görülmeye başlandı" dedi.

Rivaye Rıdvan'ın (7) annesi Ranya Rıdvan ise İsrail saldırılarının yarattığı etki nedeniyle oğlunun okul başarısının düştüğünü söyledi.

Anne Ranya, okul açılmadan önce oğluna eski bilgilerini tekrar ettirmek istediğini ancak "sayılar dahil hiçbir şey hatırlamıyorum" yanıtını aldığını belirtti.

Gazze'deki Aksa Üniversitesi Psikoloji ve Sosyoloji bölümü öğretim üyesi Derdah eş-Şair, farklı yaş gruplarındaki çocukların, İsrail'in 51 gün süren saldırılarından etkilendiklerini söyledi.

Şair, "Bazı çocukların çevrelerindeki patlama seslerini duyarak, bazıları olayları görerek savaştan etkilendiler. Bazı çocukların evleri yıkıldı. Bazıları yaralandı, ailelerini kaybetti. Bu yaşanan olumsuzluklar çocukların psikolojik ve fiziksel gelişimlerini etkiliyor" diye konuştu.

İsrail'in Gazze'ye 51 gün süren saldırılarında 2 bin 157 kişi hayatını kaybetti, 11 binden fazla kişi de yaralandı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkıldı, binlerce bina hasar gördü.

10 yıl önce