|

Gazze’nin büyük çaresizliği

İsrail’in “Koruyucu Hat” operasyonunda yerle bir ettiği Gazze’de halk, yıkıntılar arasında bir kez daha çaresizliğe terk edildi. İşgalin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen 1,8 milyon kişi herhangi bir ümitleri olmaksızın abluka altında yaşamaya çalışıyor. Ortak bildiri yayımlayan 30 uluslararası kuruluş, yeniden imar ve çatışmanın kökten çözümü yönünde adım atılmamasından endişeli.

04:00 - 27/02/2015 Cuma
Güncelleme: 23:57 - 26/02/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Gazze’de faaliyet gösteren uluslararası yardım kuruluşları, başarılı olmaları ve bölgeyi daha yaşanılır kılmak yönündeki vizyonlarını gerçekleştirmeleri gerektiğini içeren ortak bir bildiri yayımladı. Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Gıda Programı, BM Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi ve Dünya Doktorları’nın da aralarında bulunduğu 30 yardım kuruluşunun bildirisinde, “Gazze’de başarısız olmamalıyız. Gazze’yi yaşanılabilir bir yer, herkesin güvenliği ve barışın mihenk taşına dönüştürme yönündeki vizyonu gerçekleştirmeliyiz” denildi. 

YAŞAM FELCE UĞRADI

İsrail’in 7 Temmuz’da başlattığı ve 51 gün süren saldırıların ardından 7 ay geçmesine rağmen bölgede istenilen seviyede bir iyileşmenin olmadığına değinilen bildiride, şu ifadelere yer verildi: “Gazze’de faaliyet gösteren BM ajansları ve sivil toplum kuruluşları olarak yeniden imar ve çatışmanın kökten çözümü yönünde sınırlı orandaki ilerleyişten endişe duyuyoruz. İsrail’in uyguladığı abluka devam ederken, ekonominin yanı sıra siyasi işleyiş de felce uğradı. Yaşam şartları daha da zorlaştı. On binlerce ev, hastane ve okulun onarımı ve yeniden imarı ne yazık ki daha da yavaşladı.”

400 bin çocuk psikolojik destek bekliyor

“Gazze’de yaklaşık 1,8 milyon kişi geleceklerine dair herhangi bir ümitleri olmaksızın abluka altında yaşamını sürdürmeye çalışıyor” denilen bildiride, söz konusu durumun, “memurların maaşlarının ödenmemesi, gerginlikler sebebiyle Milli Mutabakat Hükümeti’nin oluşumunda herhangi bir ilerlemenin olmaması, abluka sebebiyle hareket ve ulaşımdaki kısıtlamalardan” kaynaklandığı belirtildi. Gazze’de yaşananların en büyük mağduru çocukların içinde bulunduğu durumun da vurgulandığı bildiride, “Gazze’deki çocuklar iyi bir eğitim imkanına sahip değil, 400 binden fazla çocuk acil psikolojik tedaviye ihtiyaç duyuyor” bilgisine yer verildi.


100 bin kişi kış günü evsiz

“Bildiride, İsrail’in Gazze saldırısının ardından durumun daha da kötüleştiği, yaklaşık 100 bin kişinin içinde bulunulan kış aylarında evlerinde olmadığı, okullarda ya da geçici mekanlarda hayatlarını sürdürmek zorunda kaldığı ifade edildi. Elektrik kesintilerine de değinilen bildiride, Gazze Şeridi’nde günlük elektrik kesintisinin 18 saat olduğu kaydedildi.


5,4 milyar yardım sözü lafta kaldı

Gazze meselesinde uluslararası toplumun yeterli hassasiyeti taşımadığına dikkat çekilen bildiride, “Mısır’da düzenlenen “Gazze’nin Yeniden İmarı Konferansı’nda” taahhüt edilen 5.4 milyar doların çok cüzi bir miktarı Gazze’ye ulaştı. Herşeylerini savaşta kaybeden ailelere yapılacak nakdi yardımlar da askıya alındı” ifadeleri yer aldı. Bildiride ayrıca “Taraflar arasında çatışmalara sebep olan” sorunların kökünden çözülmemesi durumunda benzer bir savaşın yeniden başlayacağı uyarısında bulunuldu.


Hapishane demek haksızlık!

İngiliz sokak sanatçısı Banksy, tünelleri kullanarak Gazze'ye  girdi ve 2 dakikalık kısa bir belgesel çekti. İlk bakışta bir turizm firmasının reklamı gibi görünen videoda, Gazze'nin harap olmuş halini ve yaptığı çizimleri internet sayfasında paylaşan Banksy, şunları yazdı: “Gazze ‘dünyanın en büyük açıkhava hapishanesi’ olarak tasvir ediliyor. Ancak bu söz hapishanelere haksızlık oluyor! Gazze’de elektrik yok ve içme suları da her an kesilebiliyor.”

#Gazze
#UNRWA
#BM
#İsrail
9 yıl önce