|

Geç gelen çağrı

BM, Libya açıklarında kaçak göçmen teknesinin batarak 400 kişinin kaybolmasının ardından, Akdeniz’de güçlü bir kurtarma mekanizması oluşturulması çağrısı yaptı. "Save the Children” adlı sivil toplum kuruluşu da “Kurtarmayı tekrar başlat” kampanyası başlattı.

Yeni Şafak
04:00 - 17/04/2015 Cuma
Güncelleme: 04:16 - 17/04/2015 Cuma
Yeni Şafak

Akdeniz'de göçmenler için güçlü bir kurtarma mekanizma kurulması uyarısında bulunan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden (BMMYK) yapılan açıklamada, Libya'dan İtalya'ya kaçak göçmen taşırken Akdeniz'de batan tekneden şimdiye kadar 142 kişinin kurtarıldığı, 8 kişinin cesedine ulaşıldığı, 400 kişinin ise hâlâ kayıp olduğunu belirtildi.



ŞOKE OLDUM


Kurtarma çalışmalarına öncelik verilerek, arama kurtarma çalışmalarının derhal artırılması çağrısında bulunan BMMYK Komiseri Antonio Guterres, “Akdeniz'de tıka basa dolu bir teknenin alabora olması ve 400 kişinin öldüğü haberini alınca şoke oldum. Bu durum Akdeniz'de güçlü bir kurtarma mekanizması oluşturulmasının önemini ortaya koyuyor" dedi.



TEKRAR BAŞLAT


Çocuk haklarıyla ilgili uluslararası çalışmalar yürüten “Save the Children" adlı sivil toplum kuruluşu da “Kurtarmayı tekrar başlat" adlı yeni kampanya çerçevesinde Akdeniz'de çocuk göçmenlerin boğulmalarını engelleyecek arama ve kurtarma çalışmalarının tekrar başlatılması kapsamında AB'ye baskı yapması için İngiltere'deki siyasi parti liderlerine çağrıda bulundu.



Akdeniz'de tekne faciası: 41 ölü


İtalyan yetkililer tarafından yapılan açıklamada, İtalya'ya gitmek üzere Libya'dan yola çıkan bir mülteci teknesinin Sicilya açıklarında battığı bildirildi. Açıklamada, 41 mültecinin suda boğularak yaşamını yitirdiği, şişme botlarına binmeyi başaran 4 kişinin hayatta kalmayı başardığı ifade edildi. Son günlerde İtalya'ya kaçak yollarla gitmeye çalışan 10 bin kişinin kurtarıldığı kaydedilirken, Ocak ayından bugüne yüzlerce kişinin de hayatını kaybettiği ifade edildi.



#Save the Children
#akdeniz
#Birleşmiş Milletler Mülteciler
9 yıl önce