|

Gelmesi bir hata

İsrail Başbakanı’nın seçimler öncesi ABD’ye gelmesini ve Kongre’de konuşma yapmasını ‘hata’ olarak niteleyen Obama, “Netanyahu İran ile geçici anlaşma imzalandığında, ‘Bu berbat bir anlaşma olacak. İran 50 milyar dolarlık destek alacak’ dedi. Gördük ki bu iddiaların hiçbiri doğru çıkmadı” şeklinde konuştu.

Yeni Şafak
04:00 - 4/03/2015 Çarşamba
Güncelleme: 23:04 - 3/03/2015 Salı
Diğer
ABD Başkanı Barack Obama, Washington’da görüşmeyi reddederek “istenmeyen adam” muamelesi yaptığı İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Beyaz Saray’ı bilgilendirmeden ABD Kongresi’nde İran nükleer müzakerelerini eleştirmesini hata olarak nitelendirdi. Obama, konuşmanın iki ülke arasındaki kopmaz bağlardan dolayı ilişkilere kalıcı hasar vermeyeceğini ancak sekteye uğratabileceğini söyledi.

HEDEFE ODAKLANALIM

Reuters muhabirine konuşan Obama, “İsrail’in bu denli kaygılı olması anlaşılabilir bir durum. Biz de aynı durumdayız. Ancak İran’ın nükleer silaha sahip olmasını engellemek olan temel amacımıza odaklanmalıyız. İlke olarak da herhangi bir ülkenin başbakanının ülkesindeki seçimlerden önce ABD’ye gelerek Kongre’de konuşma yapmasını bir hata olarak değerlendiriyoruz. Bu durum tarafımızı seçmişiz gibi algılanabilir” ifadelerini kullandı.  

MÜZAKERE İLE MARKAJ

İran ile geçici anlaşma imzalandığında Netanyahu’nun birçok iddia ortaya attığını hatırlatan Obama, "‘Bu berbat bir anlaşma olacak. Anlaşma sonucunda İran 50 milyar dolarlık destek alacak. İran anlaşmaya bağlı kalmayacak' dedi. Gördük ki bunların hiçbirisi doğru çıkmadı" şeklinde konuştu. Yaptırımların İran’ı nükleer programdan caydırmadığını belirten Obama, Tahran ile yapılan nükleer müzakereler sayesinde İran’da neler olup bittiğini görüp anlayabildiklerini kaydetti.

‘Kazanırsa görüşürüm’

Obama, 17 Mart’ta İsrail’de yapılacak genel seçimleri kazanması halinde Benjamin Netanyahu ile memnuniyetle görüşeceğini ifade etti.  Netanyahu’ya kızgın olup olmadığı sorulan Obama, bunun kişisel bir mesele olmadığını belirterek şöyle konuştu: Her ülkenin ABD ile ilişkilerinde ABD’nin bir siyaset yapım süreci olduğunu bilmeleri önemli. Güçler ayrılığı ilkesine sahip olmamıza rağmen, yabancı hükümetlerle ilişkiler, yürütme aracılığıyla sağlanır. Bu Demokrat veya Cumhuriyetçi bir başkan olsun veya çok yakın bir müttefikiniz olsun hiçbir durumda değişmez.” 


ABD’yi böldü

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ABD Başkanı Obama’nın tepkilerine rağmen dün ABD Kongresi’nde konuşma yaptı. Netanyahu’nun konuşma yaptığı sıralarda Kongre binası dışında Ortodoks Yahudi grupları ve savaş karşıtları protesto gösterisi yaparken, 50’yi aşkın Demokrat Parti üyesi de tepki için salonu terk etti. Ayrıca Kongre geleneğine göre ortak oturuma başkanlık etmesi gereken ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da yurt dışında olduğunu gerekçe göstererek başkanlık etmedi. 

Netanyahu, konuşmasında ABD yürütme erkinin İran'la müzakere kararını, ülkenin yasama erki olan ABD Kongresi’nde eleştirdi. İran’la devam etmekte olan nükleer müzakerelere sert sözlerle yüklenen Netanyahu, “Bir yılı aşkın süredir bize, anlaşma olmamasının kötü bir anlaşmadan daha iyi olduğu söyleniyor. Bu kötü bir anlaşma, çok kötü bir anlaşma. Onsuz daha iyiyiz” ifadelerini kullandı.
#Barack Obama
#ABD Kongresi
#İran
9 yıl önce