|

Görme kaybı!

Önce psikopat olduğu ilan edilen Germanwings uçağının pilotu Andreas Lubitz’in bu sefer de yüzde 30 görme kaybı olduğu ileri sürüldü. Garip iddialar, Airbus ve Lufthansa’nın olayın sorumluluğunu pilota yıkmaya çalıştıkları şüphesini doğuruyor.

Yeni Şafak
04:00 - 30/03/2015 Pazartesi
Güncelleme: 21:13 - 29/03/2015 Pazar
Yeni Şafak

Germanwings uçağını bilerek düşürdüğü ve 150 kişinin ölümüne neden olduğu iddia edilen pilot Andreas Lubitz'in bu sefer de gözlerinin de rahatsız olduğu ileri sürüldü. New York Times ve La Figaro gazetelerinin Fransız bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Andreas Lubitz'in yüzde 30 görme kaybı olduğu ve tedavi gördüğü ileri sürüldü.



AYRINTI VEREMİYORLAR


Süddeutsche Zeitung gazetesinin bildirdiğine göre, Lubitz son dönemde Düsseldorf Üniversite Hastanesi'nde tedavi gördü. Tedavinin ne olduğu konusunda ise ayrıntı verilmiyor. Pilotu suçlamak için ileri sürülen raporun aslında uçuşa eleverişlilik ile ilgili olmadığı sadece günlük sağlık raporu olduğu iddia ediliyor.



TÜRKİYE'DE OLMAZDI


Germanwings olayı ısrarla yansıtıldığı gibi pilotun kasıtlı hareketiyle ortaya çıkmış olsa bile Türkiye'de gerçekleşmesi çok zordu. Türk Hava Yolları bir süredir kokpitte tek pilot kalmasına izin vermiyor. Kıdemli bir kabin görevlisi, bir pilot kokpitten ayrıldığında diğerine refakat ediyor. Her yıl sağlık muayenesine giren pilotlara kan, idrar, röntgen, göz, kulak-burun-boğaz, kardiyoloji, nöroloji, psikoloji dahil her türlü tahlik ve muayene yapılıyor. Uygulanan prosedür geniş kapsamlı bir check-up şeklinde. Depresyonda olduğu tespit edilen pilot tedaviye alınıyor ve 2 yıl içinde iyileşmez ise emekli ediliyor. Türkiye'de bu şekilde emekli edilen pilotların mevcut olduğu biliniyor.



TEKNİK ARIZA İHTİMALİ


Olaya ilişkin soruşturmalar sürüyor. Soruşturmaların Almanya'nın Düsseldorf kentindeki ayağında görevli Fransız soruşturma ekibinin başkanı Jean-Pierre Michel, “Şu anda uçakta teknik bir arıza meydana gelmiş olabileceği ihtimaller dışında bırakılmıyor” dedi.



MESAİ ARKADAŞLARI ŞAŞKIN


Daha önce Lubitz'le birlikte uçan Germanwings pilotları olaydan dolayı oldukça şaşkın: “O meslektaşımızla üç ya da dört hafta önce uçmuştum. Normal birisiydi hatta geleceğe dair planları vardı. A380 pilotu olmak istediğini söylemişti.” Öte yandan Lubitz ile beraber yaşayan öğretmen kız arkadaşının hamile olduğunu açıkladığı bildirildi.



Sahtekarlığı pilot ortaya çıkardı


Uzmanlar tek başına depresyonun suç işlemeye veya intihara yönlendiremeyeceğini, herkesin depresyon yaşayabildiğini belirtiyor. Kamuoyunda Airbus ve Lufthansa'nın çok yüksek tazminat rakamlarından kurtulmak ve borsadaki değer kaybını durdurmak için bütün suçu ikinci pilota yıkmaya çalıştığına dönük bir algı oluşmaya başladı. Karakutunun çok hızlı bir şekilde çözülerek içindeki bazı bilgilerin ilk gün sızdırılması, basına demeç veren “kimliği gizli” eski kız arkadaş, evden çıkan günlük sağlık raporunun “uçuşa elverişsizlik” gibi yansıtılması bu algıyı güçlendirdi. Airbus, 1988'de bir A320'nin gösteri uçuşunda düşmesi üzerine karakutu kayıtlarıyla oynayarak pilotu suçlamış ve cinayetten hüküm giymesini sağlamıştı. Pilotun uzun yıllar süren ısrarlı hukuk mücadelesi sahtekarlığı ve uçaktaki teknik arızayı ortaya çıkarmıştı.







#Germanwings
#Lubitz
#uçak kazası
9 yıl önce