|

'Görüşmeler protestoları sonlandırmaz'

Hükümet karşıtı gösterilerin üç haftadır devam ettiği Hong Kong'da, hükümet temsilcileri hafta sonu polisle öğrenciler arasındaki çatışmaların şiddetinin artması üzerine, protestocu grupla toplantı kararı aldı. Hükümet öğrenciler ile yapılacak görüşmeden umutlu değil.

Aa
00:00 - 20/10/2014 Pazartesi
Güncelleme: 17:55 - 20/10/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
'Görüşmeler protestoları sonlandırmaz'
'Görüşmeler protestoları sonlandırmaz'

Hong Kong Öğrenciler Federasyonu'ndan 5 temsilci, Hong Kong Tıp Akademisi'nde, Lingnan Üniversitesi'nden Profesör ve Hong Kong Özel Yöneticisi Leung Chun-ying'in eski danışmanlarından Leonard Cheng'in moderatörlüğünü yapacağı iki saatlik görüşmeye katılacak. Hükümet kanadından da 5 kişi toplantıya iştirak edecek.

Öğrenciler adına konuşan Yvonne Leung, hükümet temsilcileriyle yapılacak ilk toplantının ardından görüşmelerin sekteye uğrayacağı ihtimalini göz ardı etmediklerini belirterek görüşmelerin hemen ardından protestoların sonlandırılmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Hong Kong medyası ise görüşmede moderatör olarak atanan Cheng'in tarafsız davranamayabileceğini ileri sürdü. Cheng ise tarafların güven temelinde inşa edecekleri diyalog sürecinin oluşturulabileceğini kaydetti. Hükümet de canlı yayınlanacak görüşmelerin halka açık olmayacağını açıkladı.

Bu arada Ming Pao gazetesi, yapılan kamuoyu araştırmasına göre, her 10 protestocudan 7'sinin taleplerinin karşılanması noktasında ''kötümser'' veya ''çok kötümser'' olduğunu belirtti.

Hong Kong Özel Yöneticisi Leung Chun-ying ise bir televizyon programında yaptığı açıklamada, uzun dönemdir Hong Kong siyasetine dışarıdan kuruluşlar veya bazı gruplar tarafından müdahaleler yapıldığını ve bunların protestocularla bağlantılı olabileceğini söyleyerek ''Hiç kimse, gösterileri kontrol edemiyor. Protestolar ilk başlandığında veya planlandığında bile kontrol dışına çıkmıştı. Bizim en büyük endişemiz bu'' dedi.

Protestocular, Çin hükümetinin Hong Kong halkının kendi liderini seçmesine izin vermesi için üç haftadır gösteri düzenliyor. Çin, ağustos ayında Hong Kong halkının 2017'de yapılması planlanan seçimde kendi liderlerini seçebileceği ancak adayların önce Pekin tarafından onaylanması gerektiğini açıklamıştı. 1842'den 1997 yılına kadar İngiliz sömürgesi altındaki Hong Kong, dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri kabul ediliyor.

9 yıl önce