|

Günah keçisi Bağdat

Ramadi’nin düşmesiyle IŞİD stratejisi iflas eden Amerikan yönetimi, yaşanan hezimeti Irak ordusunun savaşma isteğinin olmayışına bağladı. ABD Başkanı Obama’da sonra Savunma Bakanı Carter da, “Iraklı güçler savaşmadan çekildi” diyerek hedef tahtasına Bağdat’ı koydu.

Yeni Şafak
04:00 - 26/05/2015 Salı
Güncelleme: 20:22 - 25/05/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

ABD Başkanı Barack Obama'nın Irak askerlerini eğitme, onlara hava desteği sunmaya dayalı IŞİD stratejisi Ramadi'nin IŞİD'in eline geçmesiyle iflas edince gözler Irak ordusuna çevrildi. Beyaz Saray yetkilileri IŞİD stratejisinde hiçbir değişikliğe gidilmeyeceğini tekrarlarken ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Irak'ın Ramadi kentinin IŞİD'in kontrolüne geçmesinde Iraklı güvenlik güçlerinin “savaşma isteği” göstermemesinin önemli rol oynadığını savundu.



SAVAŞMADAN ÇEKİLDİLER


Irak ordusuna eğitim verebileceklerini ancak savaşma iradesi veremeyeceklerini söyleyen Carter, CNN kanalına verdiği mülakatta, “Görünüşe bakılırsa olan şu: Iraklı güçler savaşma yönünde hiçbir isteklilik göstermedi” ifadesini kullandı. Iraklı güçlerin IŞİD mensuplarından sayıca az olmayıp tam tersine sayılarının çok daha fazla olduğuna işaret eden Carter, “Ancak yine de savaşmadılar, bölgeden çekildiler ve bu durum bize şu mesajı veriyor: Iraklıların IŞİD'le savaşma ve kendilerini savunma isteği konusunda sorun yaşıyoruz” dedi.



JETLER BOMBA ATAMIYOR


Carter, “Onlara eğitim, ekipman ve destek sağlar ve biraz zaman tanırsak, öyle umuyorum ki kendilerinde savaşma isteği geliştirirler, çünkü ancak onların savaşması halinde IŞİD yenilgiye uğratılabilir” diye konuştu. Obama'nın IŞİD stratejisine baştan beri karşı çıkan Cumhuriyetçi Senatör John McCain de pazar günü CBS kanalında yaptığı açıklamada, karada Amerikan askeri olmadığından dolayı Irak ve Suriye'de ABD hava operasyonlarının yüzde 75'inde uçakların tek bir bomba atmadan üsse geri döndüğünü söyleyerek sahaya özel birliklerin de konuşlandırılması gerektiğini savundu.







Kurşun paraları cepten


Ramadi'deki başarısızlığın geçici bir sorun olduğunu savunan Bağdat, ABD'den daha fazla hava saldırısı isterken Sünni aşiretleri kendi kaderleriyle baş başa bırakıyor. Washington Post'ta yer alan bir haberde, Irak yönetiminin silah yardımı sunmadığı Sünni aşiret mensupları, “kurşunların parasını kendi ceplerinden” ödediklerini belirtti.


#Barack Obama
#ramadi
#ışid
9 yıl önce