|

Günde 36 kişi

Gezi Parkı''na benzer sokak eylemleriyle iç savaşa sürüklenen Ukrayna''da günde 36 kişi hayatını kaybediyor. Bu rakam, kaosun pençesindeki Irak ve Suriye''deki bilançoya çok yakın. BM, çatışmaların yoğunlaştığı ülkede 17 Ağustos itibarıyle en az 2 bin 220 kişinin öldüğünü yaklaşık 6 bin kişinin de yaralandığını kaydetti.

New York
00:00 - 30/08/2014 Cumartesi
Güncelleme: 22:31 - 29/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
Günde 36 kişi
Günde 36 kişi

ABD ve Avrupa Birliği (AB) ile Rusya arasındaki güç mücadelesine sahne olan Ukrayna''da çatışmalar nedeniyle ölenlerin sayısı Ortadoğu''da iç savaşın pençecindeki Irak ve Suriye''yi aratmıyor. Birleşmiş Mİlletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliğince yayınlanan bir raporda, son bir ayda Ukrayna hükümet güçleri ile Rusya yanlısı militanlar arasındaki çatışmalarda günde ortalama 36 kişinin öldürüldüğü bildirildi. Raporda sadece 17 Ağustos itibarıyle çatışmalarda ölenlerin sayısının en az 2 bin 220, yaralananların sayısı ise en az 5 bin 956 olduğu kaydedildi.

KAZAYI SAYMADILAR

Raporu açıklayan Magazzeni, Malezya Havayolları''nın 17 Temmuz''da Ukrayna''da düşen MH17 sefer sayılı uçağında hayatını kaybedenlerin de ölü sayısına eklenmediğini söyledi. Son bir ay içinde Ukrayna hükümet güçlerinin Rusya yanlılarının elinde bulunan Lugansk ve Donetsk''te ablukayı artırdığı ifade edilen raporda, bu nedenle bu şehirlerdeki durumun daha da kötüleştiğine dikkati çekildi.

GÖÇE ZORLUYORLAR

Rusya yanlısı silahlı grupların en az 468 kişiyi gözaltında tuttuğu bildirilen raporda, silahlı grupların, şehirleri terk etmek isteyenleri engellemek için onları kontrol noktalarında taciz ettiği, soyduğu ve araçlara ateş açtığı kaydedildi. Bazı durumlarda Ukrayna güçlerinin de ayrım gözetmeksizin bombalamalar yaptığına işaret edildi.

Poroşenko ABD yolcusu

ABD''nin Kiev Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, sosyal paylaşım sitesi Twitter''daki hesabında yaptığı açıklamada Obama''nın 18 Eylül''de Poroşenko''yu Beyaz Saray''da ağırlayacağını belirtti. Obama, Beyaz Saray''da yaptığı konuşmada Ukrayna''daki şiddetten Rusya''nın sorumlu olduğunu belirtmiş ve Poroşenko''yu Washington''a davet etmişti. Yaşanan zor dönemde dünyanın Ukrayna''ya verdiği desteğin önemini vurgulayan Poroşenko, Ukrayna''nın talebi üzerine BM Güvenlik Kurulu''nun toplandığını ve AGİT''in de olağanüstü toplanacağını hatırlattı. Ukrayna''nın, Avrupa Birliği Konseyi''ne devlet ve hükümet başkanları seviyesinde olağanüstü toplanma çağrısında bulunduğu da kaydedildi.

Gözler NATO zirvesinde

Rusya''nın, Ukrayna''da askeri eyleme geçmesi üzerine Kiev yönetiminin talebi üzerine yapılan olağanüstü NATO toplantısı sonrasında konuşan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya''nın ''içi boş inkarına'' rağmen Rus birlik ve ekipmanlarının Ukrayna''nın doğu ve güneydoğusunda sınırı yasa dışı şekilde geçtiğinin apaçık ortada olduğunu belirtti. Rasmussen, ''Bu münferit bir eylem değil, egemen bir ülke olan Ukrayna''yı istikrarsızlaştırma amaçlı, aylardır süren, tehlikeli bir gidişatın parçası'' ifadesini kullandı. Rusya''nın Ukrayna''ya hem Rus topraklarından hem de Ukrayna içinden ateş açtığını kaydeden Rasmussen, ''Rus güçleri, Ukrayna içinde doğrudan askeri operasyonlarda yer alıyor'' diye konuştu.

Putin''den insani koridor çağrısı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna''nın doğusundaki ayrılıkçılara, ''abluka altındaki Ukrayna askerlerinin geri çekilmesi için insani koridor oluşturun'' çağrısı yaptı. Kremlin''in resmi internet sitesinde yer alan açıklamada Putin, Ukrayna''nın doğusunda ordu birliklerine karşı savaşan Rusya yanlısı ayrılıkçılara ''Anlamsız ölümlerin engellenmesi, abluka altındaki Ukrayna askerlerinin evlerine, ailelerine geri dönmeleri ve yaralıların acilen tedavi altına alınması için insani koridor oluşturun'' tavsiyesinde bulundu. Putin açıklamasında, ''Donbass bölgesindeki silahlı gruplar büyük başarılar sağladı. Özellikle Ukrayna ordusunun operasyonlarının önünü kesmek, daha fazla ölümün meydana gelmesine engel olmak açısından önemliydi.'' ''Milis grupların operasyonları çerçevesinde bazı Ukrayna askerlerinin etrafı kuşatıldı, Ben milis gruplara, etrafı kuşatılan Ukrayna askerlerinin serbest bırakılmaları ve gereksiz ölümlerin önüne geçilmesi için bir insani koridor açmaları çağrısında bulunuyorum. Onlara, savaş alanını terk etme, ailelerine, annelerine, eşlerine ve çocuklarına kavuşma şansını verin. Yaralılar için acil tıbbi destek sağlayınız'' ifadelerini kullandı.

Bini sınırı geçti

NATO''nun kriz yönetim merkezinden sorumlu General Nico Tak''ın basına gösterdiği, 21 Ağustos tarihli uydu resimlerinden birinde, Millerowo askeri hava meydanında büyük bir hareketlilik göze çarpıyor. Tak, Rusların etkili ve büyük bir taarruz birliğini bölgede konuşlandırdıklarını söyledi. General Tak''ın medyaya gösterdiği uydu resimlerinde Rus tarafındaki bir kampta ve Rus yanlısı ayrılıkçıların bulunduğu bölgede tank birliklerinin ve uçaksavarların sıralandığı görülüyor. Tak, Rus silahlarının yüksek teknolojik donanımlı olduklarını ve Rusya''nın Ukrayna''da operasyon yapmaya hazırlandığını belirtti. NATO Generali Tak, açıklamasında, istihbarat bilgilerini de kaynak göstererek, Ukrayna sınırında 20 bin civarında Rus asker olduğunu kaydetti.


10 yıl önce