|

Gurbetçiler sandığa koştu

Avrupa’da yaşayan vatandaşlar, Anayasa değişikliği referandumu için oy vermeye başladı. 57 ülkedeki, 120 temsilcilikte kurulan sandıklarda oy kullanacak vatandaşlar, seçime yoğun ilgi gösterdi. Gurbetçiler, hafta sonu dahil 09.00-21.00 arası açık olacak sandıklarda, yanlarında kimlik veya pasaport götürerek oylarını verebilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/03/2017 Salı
Güncelleme: 03:57 - 28/03/2017 Salı
Yeni Şafak
Avrupa’da yaşayan vatandaşlar, Anayasa değişikliği referandumu için oy vermeye başladı.
Avrupa’da yaşayan vatandaşlar, Anayasa değişikliği referandumu için oy vermeye başladı.

Avrupa'da yaşayan gurbetçi seçmenler, 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği halk oylaması için sandık başına gitmeye başladı. Toplam 57 ülke ve 120 temsilcilikte kurulacak sandıklarda 2 milyon 927 bin seçmen oy kullanacak. 9 Nisan'a kadar sürecek oylamaların tarihi, her ülkede farklılık gösteriyor. 14 gün boyunca oylamanın süreceği ülkeler olduğu gibi, sadece bir gün sandıkların açık olacağı ülkeler de var. İlk etapta en fazla Türk vatandaşın yaşadığı 6 Avrupa ülkesi, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, İsviçre ve Danimarka'da oy verme işlemleri başladı.



13 BÖLGEDE OY VERİLİYOR


Terör örgütlerinin 'hayır' eylemlerine izin veren fakat bakanların programlarını engellemeye çalışan Almanya'da Berlin, Köln, Münih, Hannover, Hamburg, Nürnberg, Karlsruhe, Frankfurt, Essen, Münster, Düsseldorf, Stuttgart ve Mainz Başkonsolosluk bölgelerinde kurulan sandıklarda oy kullanılıyor. Almanya'daki vatandaşlar oylarını, sandıkların kurulduğu bu 13 bölgede, 9 Nisan'a kadar, 09.00 -21.00 saatlerinde verebilecek.







HAFTA İÇİ YOĞUNLUK DAHA AZ


Berlin Başkonsolosluğunda eşi Berna Aydın ile oyunu ilk kullananlardan olan Büyükelçi Ali Kemal Aydın, seçim merkezlerinde hafta sonu yoğunluk yaşanabileceğine işaret ederek, seçmenleri hafta içi de oy kullanmaya davet etti.



KİMLİK VEYA PASAPORT GEREKİYOR


Avusturya'da Viyana, Salzburg ve Bregenz'de, Belçika'da Brüksel ve Anvers'de, Fransa'da Paris, Lyon, Marsilya, Nantes, Strazburg ve Bordeaux'da, İsviçre'de Zürih, Cenevre ve Bern kentlerinde ve Danimarka'da Kopenhag Büyükelçiliğinde kurulan sandıklarda da vatandaşlar oy kullanmaya başladı. Seçmenlerin, oy kullanırken, üzerinde TC kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı veya pasaportlarını yanlarında bulundurması gerekiyor.







En yakın temsilciliğe gidin


Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması için sandık başına giden yurt dışındaki seçmenler, istedikleri temsilcilikte oy kullanabilecek. Gurbetçi seçmenler daha önce sadece bağlı oldukları temsilciliklerde oy verebiliyordu. Ancak yapılan yeni düzenlemeyle artık, farklı bir konsoloslukta kayıtlı olmalarına rağmen oy verme gününde kendilerine en yakın buldukları veya istedikleri temsilcilikte oy kullanabilecekler.







Örneğin, seçmen kaydı Fransa'da bulunan bir vatandaş, Almanya'daki herhangi bir temsilcilikte belirlenen tarihler arasında oyunu kullanabilecek. Ayrıca vatandaşların rahat bir şekilde oy kullanabilmesi için seçim tarihleri ve temsilcilikleri tek bir internet adresinde toplandı. Vatandaşlar, oy kullanmak istedikleri temsilciliklere ve seçim tarihlerine “secim.ytb.gov.tv r” adresinden ulaşabilecek.







Danimarka


Oy verme işlemi ABD'de 1 Nisan, İngiltere'de 6 Nisan, KKTC ve Hollanda'da 5 Nisan, İtalya ve Arabistan'da 7 Nisan, Yunanistan ve Rusya'da 8 Nisan'da başlayacak. Japonya, Çin ve Güney Afrika'da ise sadece 9 Nisan'da oy verilebilecek.















#Gurbetçiler
#Sandık
#16 Nisan 2017
#Anayasa referandumu
7 yıl önce