|

Güvenli bölge tamam

Amerikan basını, Türkiye ve ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge ilan etmek üzere olduğunu yazdı. IŞİD’den temizlenen 110 km genişliğindeki alan 2 milyon Suriyeli için korunaklı bölge olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/07/2015 Salı
Güncelleme: 07:19 - 28/07/2015 Salı
Yeni Şafak

Bugün NATO'da acil toplantı düzenlenirken Türkiye ile ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde “IŞİD'den arındırılmış bölge" konusunda anlaştığı öne sürüldü. Amerikan Washington Post ve New York Times gazetelerinin iddiasına göre IŞİD'le mücadele konusunda varılan mutabakat çerçevesinde ABD, IŞİD'e karşı İncirlik'i sınırlı olarak kullanabilecek. Türkiye'nin sınırda kırmızı çizgi ilan ettiği bölgede sıcak gelişme yaşanırsa, ABD de güvenli bölge oluşturmaya ve farklı önlem almaya olumlu yaklaşacak. Washington Post gazetesi, IŞİD'den arındırılacak ve Fırat Nehri'nden başlayıp yaklaşık 110 km batıya, 60 km derinliğe ulaşacak güvenli bölgenin Halep vilayetine uzanacağını ve Halep'i Suriye muhalefetinin denetimine alacağını iddia etti.



SINIRDA İSTİKRAR


Habere göre bu fiili alan Türkiye'ye kaçan Suriyeliler için bir güvenli bölge olabilir. Bir Amerikalı yetkili, “Hedef IŞİD'den arındırılmış bir alan oluşması ve Türkiye'nin Suriye sınırında daha fazla güvenlik ve istikrar sağlanması" şeklinde konuştu.Gazete güvenli bölgeyle Amerikan uçaklarının Suriye ordusu denetimindeki hava ve hava savunma üslerine yaklaşacağını, Esed rejimine karşı savaşan muhalif güçlerin de bundan doğrudan fayda sağlayacağını belirtti.







2 MİLYON SİVİL İÇİN


Washington Post, anlaşmanın Türk tarafının uzun zamandır gündeme getirdiği uçuşa yasak bölge oluşturulması talebini içermediğini, ancak söz konusu bölgenin zamanla Suriye'den kaçarak Türkiye'ye sığınan yaklaşık 2 milyon sivil için korunaklı bir alan haline gelebileceğini kaydetti. Gazeteye göre yetkililer, koruma altındaki bu bölgeye girmesine izin verilecek muhalif güçlerin hangi gruplardan oluşacağı gibi ayrıntıların daha sonra ele alınacağını belirtti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “IŞİD unsurlarından temizlenen bölgeler doğal olarak güvenli bölge olacak" demişti.



PKK terörü akıllılık mı?


İngiliz Times gazetesi, Türkiye'nin PKK hedeflerine yönelik yaptığı hava saldırılarını delilik şeklinde nitelendirdi. PKK'nin Türk topraklarındaki terör ve infazlarını görmezden gelen “Ateş çemberi" başlıklı imzasız yorum yazısında Türkiye'nin PKK'ya yönelik saldırılarının feci boyutta tehlikeli olduğu ileri sürüldü. Terör örgütü PKK'nın yasadışı eylemlerinin ve HDP'nin kullandığı siyasi dilin barış sürecine zarar verdiğine değinmeyen gazete “delilik" diye nitelendirdiği askeri operasyonun bu özenli çalışmayı yok ettiğini iddia etti.



ABD Türkiye'nin yanında


İngiliz Guardian gazetesi, ABD'nin Türkiye'nin son operasyonlarına yaklaşamının değerlendirildiği haberde “ABD'li yetkililer 'Türkiye'nin kendini savunma hakkı var' diyerek Türkiye'nin PKK'ya yönelik hava saldırılarına destek verdi. Bazıları PKK'nın hedef alınmasının ABD ile anlaşmanın bir parçası olup olmadığını merak ederken, bazıları ise ABD'nin Kürtlere olan desteğini çektiğini düşünmek için erken olduğunu söylüyor" ifadelerini kullandı.







'Şiddet artarken Türkiye NATO'dan yardım istiyor'


İngiliz Financial Times, Türkiye'nin NATO Konseyi'ne bulunduğu özel toplantı çağrısını “Şiddet artarken Türkiye NATO'dan yardım istiyor" başlığıyla duyurdu. Gazete, Hükümetin IŞİD'e yönelik hava saldırılarını genişleterek PKK'yı da içine almasının, Türkiye'de özellikle hükümeti eleştirenler tarafından sorgulandığı ifade ediliyor. Financial Times, ABD ile Türkiye'nin İncirlik Üssü'nün IŞİD'e yönelik operasyonlarda kullanılması üzerinde anlaşmış olsalar da, Washington'ın PKK'ya yönelik operasyonlarla ilgisi bulunmadığı mesajını verdiğini ileri sürdü.






#Amerikan basını
#güvenli belge
#pkk
#Times gazetesi
9 yıl önce