|

Güvenli bölgeye ihtiyaç var

Suriye Geçici Hükümeti Sağlık Bakanı Muhammed Vecih Cuma, "Güvenli bölge konusunda Suriye halkının çok büyük beklentisi var. Suriyelilerin kendilerini ölümden koruyan ve savunan bir bölgenin kurulmasına ihtiyacı var" dedi.

Yeni Şafak
21:18 - 8/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 19:19 - 8/02/2016 Pazartesi
AA

Cuma, Öncüpınar Sınır Kapısı'nda yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye sınır hattına Halep ve çevresinden gelen Suriyeliler için Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı ve Türkiye'deki insani yardım kuruluşlarının büyük bir çaba sarf ettiğini, o insanların acılarını ve çilelerini gidermek için çalıştığını söyledi.



Cuma, Türkiye'nin insani yardım konusunda dünyaya örnek olduğunu dile getirdi.



Kurulmasını istedikleri güvenli bölgeye dikkati çeken Cuma, şöyle konuştu:



"Güvenli bölge konusunda Suriye halkının çok büyük bir beklentisi var. Suriyelilerin kendilerini ölümden koruyan ve savunan bir bölgenin kurulmasına ihtiyacı var. İstikrarı istemeyen, barış istemeyen taraflar güvenli bölgenin kurulmaması için çalıştılar. Aslında bu güvenli bölge kurulsaydı belki de insanlar bu dramı yaşamayacaklardı ve bu kadar insan ölmeyecekti. Güvenli bölgenin kurulması bu şartlarda Suriyeliler için iyi olur. Biz yine de Türk hükümetinin bu konudaki politikasına güveniyoruz. Türkiye bu işi her yönüyle gören ve bilen bir taraf. Güvenli bölge oluşturulursa Suriyelilerin korunacağı bir yer olur."



Rejimin Halep'i kuşatması halinde istenmeyen olayların olabileceğini ifade eden Cuma, "Şam kırsalında insanlar nasıl açlıktan öldürdülerse burada da böyle bir şey yapılabilir. Rusların bombardımanı devam ederse ve İran güçleri karadan ilerlerse bazı bölgeler kuşatılacaktır. Ve oradaki insanların durumları daha zor olacaktır. Eğer böyle bir şey olursa yüzbinlerce insan evini terk etmek zorunda kalacak" diye konuştu.



"Rusya'nın uzun vadeli amacı bu bölgeyi boşaltmak"

Cuma, "Rusya'nın uzun vadeli amacı bu bölgeyi tamamen boşaltmak. Orada büyük demografik değişim yapmak istiyor" dedi.



Vecih Cuma, Avrupa'nın kendi sınırlarına duvar örüp tel çekerken Türkiye'ye "Suriyelileri ülkenize alın" dediğini dile getirerek, "Avrupa'da insanlar çok zor durumlarda yaşıyor ve Türkiye'ye gelmek istiyor" ifadesini kullandı.



Cuma, şu anda Suriye sınır hattında bekleyen Suriyelilere yönelik insani yardımların sadece Türkiye tarafından yapıldığını, Birleşmiş Milletlerin (BM) bu noktada şu ana kadar herhangi bir şey yapmadığını söyledi.



Cuma, BM Güvenlik Konseyinin Rus bombardımanın durmasına ilişkin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.





#suriye
#rusya
#güvenli bölge
8 yıl önce