|

Halkının desteği Putin'in arkasında

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e halk desteği, Rus rublesinin dolar ve avro karşısında değer kaybetmesine rağmen halen önemli ölçüde devam ediyor.

Yeni Şafak
11:01 - 18/12/2014 Perşembe
Güncelleme: 09:05 - 18/12/2014 Perşembe
AA

Associated Press-NORC Kamuoyu Araştırmaları Merkezi tarafından Chicago Üniversitesi işbirliğiyle yapılan kamuoyu araştırmasında, araştırmaya katılan Rusların yüzde 80'inin, ekonomideki güven kaybına rağmen halen Putin'e destek verdiği görüldü.


Araştırma, rublenin değer kaybetmeye başladığı 22 Kasım-7 Aralık tarihleri arasında 18 yaş ve üstü 2 bin kişinin katılımıyla yapıldı.


Diğer yandan araştırmaya katılan Rusların yüzde 69'u Ukrayna'nın bazı bölümlerinin Rusya'ya ait olmasının kendi hakları olduğunu düşünürken, bazı katılımcılar bunun maliyetinin Rusya için yüksek olacağını belirtti.


Rusya'nın Ukrayna'daki tutumu nedeniyle ABD ve Avrupa Birliği'nin hayata geçirdiği yaptırımlar nedeniyle başkent Moskova'da her 10 kişiden 6'sının bundan olumsuz etkilendiği ifade edilen araştırmada, son üç yıl içinde ailelerin ekonomik durumunun da kötüye gittiğine dikkat çekildi.


Ruslara göre, ''Rus halkının kurtarıcısı'' olarak görülen Putin, 2000 yılında yönetime gelmesinin ardından Rusya ekonomisinin dayanak noktası olan petrol fiyatlarının yükselmesini ülkesinin çıkarına kullandı. Halkın yaşam standartlarını yükselten Putin, ülkesindeki muhalefet ve medyaya yönelik baskılar nedeniyle eleştiriliyor.


Rublenin son bir hafta içinde değer kaybetmesi ve Ukrayna'daki olaylara müdahalesi nedeniyle uluslararası toplum tarafından yalnızlaştırılan Rusya, ekonomisinde ciddi sorunlar yaşıyor.


Bu arada, rublenin dolar ve avro karşısında değer kaybı sürüyor. Dolar 6,63 ruble artarak 67,79 rubleye, avro ise 8,44 ruble artarak 84, 59 rubleye ulaştı.


Merkez Bankası rublenin değer kaybetmesini önlemek için faiz oranlarını yüzde 17'ye yükseltmiş, aralık ayında piyasaya 10,3 milyar dolar döviz sürülmüştü.

#Ruble
#Rusya
#Putin
9 yıl önce