|

Hasina'nın kanlı planı: 18 ölü

Cemaat-i İslami lideri Molla'yı idam ederek seçimlerde üstünlük sağlamak isteyen Başbakan Hasina'nın planı tutmadı. Boykot ve şiddet seçimin meşruiyetini yok etti. Polisin açtığı ateşte 18 kişi öldü. 200 seçim bölgesi ise yakıldı.

.
00:00 - 6/01/2014 Pazartesi
Güncelleme: 22:51 - 5/01/2014 Pazar
Yeni Şafak
Hasina'nın kanlı planı: 18 ölü
Hasina'nın kanlı planı: 18 ölü

Dünya kamuoyunun tüm tepkilerine rağmen 65 yaşındaki Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'yı 'seçim zaferi' için idam eden Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'nın planı ters tepti. Bangladeş'te muhalefetin 'maskaralık' diyerek boykot ettiği genel seçimlerde katılımın oldukça düşük olması dikkat çekti. Ayrıca güvenlik güçlerinin uyguladığı aşırı şiddet ve düşük katılım seçimlerin meşruiyetini sorgular hale getirdi. Başkent Dakka'nın da dahil olduğu 200 kadar bölgede öfkeli kalabalıklar oy merkezlerini ateşe verdi. Çeşitli bölgelerde çıkan olaylarda 18 kişi polisin açtığı ateşte öldü.

GAZETECİLER SEÇMENDEN FAZLAYDI

Oy kullanma işleminin yerel saatle 08.00'de (TSİ 04.00) başladığı seçimde oy merkezine dönüştürülen Mirpur Adarsah Okulu'na sadece 12 seçmen uğradı. Merkezlerde, seçimin başladığı ilk iki saatte basın mensuplarının sayısının seçmenlerden fazla olduğu görüldü. Saldırılar nedeniyle bazı seçim bölgelerindeki merkezlerde oy verme işlemi ertelendi.

18 PARTİDEN ULUSAL BOYKOT

Bangladeş Ulusal Parti (BNP) ve Cemaat-i İslami önderliğindeki 18 partili ittifakın boykot ettiği seçime yalnızca iktidardaki Avami Birliği ile onu destekleyen yedi parti katıldı. Muhalefetteki BNP lideri Begüm Halide Ziya ise seçimlere gidilmesi kararının alınmasından beri ev hapsinde tutuluyor. Ziya, seçimler için 'Bu saçma bir seçim. İçeride ya da dışarıda kimse bunu meşrulaştıramaz' diye konuşmuştu.

Kriz daha da derinleşecek

AFP'ye konuşan seçmenlerden Hajira Begüm, sandığa gitmeyeceğini, kendisi ve ailesinin hayatını tehlikeye atmak istemediğini söyledi. İlkokul öğretmeni Begüm, 'Bu seçimin ülkedeki siyasi krizi çözeceğinden emin değilim, çünkü büyük muhalefet partileri seçim yarışının zaten dışında kalacak ve yeni hükümetin çalışmasına asla izin vermeyecekler' dedi.

Eski dostlar düşman oldu

Bangladeş'teki seçim ülkeyi savaş alanına çevirirken, kriz ülkenin en büyük iki partisinin başındaki kadın liderler arasında 20 yıldır süren mücadeleyi de derinleştirdi. Ülkenin ilk kadın Başbakanı olan ana muhalefetteki Milliyetçi Parti (BNP) lideri Begüm Halide Ziya (69), seçimlerin bağımsız bir kurum tarafından düzenlenmesi talebi reddedilince boykot çağrısı yaptı. Boykot çağrısına, liderlerinden Abdülkadir Molla'nın idam edilmesi sonrası Cemaat-i İslami partisi dahil 22 muhalefet partisi de destek verdi. Avami Birliği Partisi lideri Başbakan Şeyh Hasina (65) ise geri adım atmadı. Son bir haftadır süren şiddet eylemlerinden yaklaşık 100 kişi öldü. Hasina ile muhalefet lideri Ziya 1994'te el ele vererek ülkenin cunta yönetiminden kurtulmasını sağladı. Fakat ardından kıyasıya bir iktidar mücadelesine giriştiler. Ülkeyi adeta iç savaşa sürükleyen bu mücadeleye ordu 2007'de müdahale etti ve yönetime el koyarak geçici bir hükümet kurdu. Hasina ile muhalefet lideri Ziya 1994'te el ele vererek ülkenin cunta yönetiminden kurtulmasını sağladı. Fakat ardından da kıyasıya bir iktidar mücadelesine giriştiler.


10 yıl önce