|

Havana baharı

ABD ve Küba, 53 yıldır kopuk olan diplomatik ilişkileri normalleştirmek için tarihi bir adım attı. İki ülke arasındaki ambargonun kalkması ile birlikte rahat bir nefes almayı uman Kübalılar, ekonomi başta olmak üzere birçok alanda daha iyi bir gelecek beklentisi içine girdi.

Yeni Şafak
04:00 - 19/12/2014 Cuma
Güncelleme: 00:42 - 19/12/2014 Cuma
Yeni Şafak
ABD ve Küba’nın 50 yılı aşkın aradan sonra diplomatik ilişkileri normalleştirme kararı bölgede “bahar” havasının esmesine yol açtı. ABD Başkanı Barack Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun iki ülke arasında yarım asırdır askıya alınan ilişkilerin tekrar normale çevrilmesi için eşzamanlı yaptıkları açıklamanın taraflar arasında “yeni bir sayfa” açması bekleniyor. ABD’nin uyguladığı ambargo nedeniyle ekonomisi neredeyse can çekişen Küba için böyle bir adımın gelecek dönemlerde başta ekonomi olmak üzere birçok alana olumlu yansıyacağı tahmin ediliyor. Bazı ekonomistler ise bu kadar uzun bir dönemi kapsayan ambargonun yıkıcı etkilerinin kısa bir zamanda yok olmayacağı görüşünde.

KÜBALILAR DESTEKLİYOR 

Kübalıların büyük bölümü, Devlet Başkanı Castro ve ABD tarafından atılan bu adımı destekliyor. 34 yaşındaki Milagros Diaz, bundan sonra Kübalılar için iyi bir geleceğin kapısının aralandığını belirterek, hemen hemen her sektörde kötü gidişatın yaşandığı ve halkın cesaretinin kırıldığı Küba’nın böyle bir tarihi adıma ihtiyacının olduğunu söyledi. 62 yaşındaki Ramon Roman da ABD’nin dostluk elinin Küba ekonomisine ciddi katkı sunacağını ifade etti. Eski bir diplomat olan Kübalı Carlos Alzugaray da tarafların sözlerinin son 50 yılın en büyük değişimi olduğuna işaret etti.

AMBARGO MALİYETİ 1,1 TRİLYON DOLAR

53 yıllık ambargonun Küba’ya maliyetinin 1,1 trilyon, ABD ekonomisi için ise her yıl 1,2 milyar dolar olduğu belirtiliyor. ABD ve Küba arasındaki ilişkiler Fidel Castro’nun 1959’da ABD destekli Fulgencio Batista rejiminin devirmesiyle bozulmaya başladı. Taraflar arasında başlayan gerginlik ABD’nin, sadece 145 kilometre uzağındaki Küba’ya 1960’tan bu yana ticaret ambargosu uygulamasına neden olmuş ve iki ülke ilişkileri 1961’de kesilmişti. ABD ile Küba arasındaki yakınlaşmanın, Haziran 2013’te Kanada’da başladığı ortaya çıkmıştı. Obama’nın 2012’de yeniden başkanlığa seçilmesinde Florida’da yaşayan Küba toplumunun önemli desteğini almasının, Obama yönetiminin Küba’ya karşı tavrının ılımlı hale gelmesine katkı sunduğu belirtiliyor. ABD’de 2 milyon Kübalı yaşıyor.

Abluka bitmeden sorun çözülmez

ABD ve Küba arasında varılan mutabakat kapsamında Küba’da 5 yıldır tutuklu bulunan Amerikalı iş adamı Alan Gross ile ABD’de tutuklu bulunan üç Kübalı'nın karşılıklı olarak serbest bırakılmasının ardından iki ülke liderleri tarafından eşzamanlı olarak tarihi açıklamalar geldi. Obama,  Küba’nın ‘terörizme sponsor ülkeler’ listesinden çıkartılmasının yeniden düşünülmesi için talimat verdiğini söyledi. Küba lideri Raul Castro da ülkesiyle ABD arasındaki tarihi değişime ilişkin, “Eşit bir şekilde diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması konusunda anlaşmaya vardık. Bu, sorunun çözüldüğü manasına gelmiyor. Ülkemiz için büyük büyük bir insani ve ekonomik hasara neden olan ekonomik, ticari ve finansal abluka son bulmalı” dedi. 


Papa arabuluculuk yaptı

Papa Franciscus’un hem Raul Castro’ya hem de Barack Obama’ya yazdığı mektuplarla katkı sunduğu süreci dünya liderleri de olumlu karşıladı. AB, iki ülkenin bu girişiminin tarihi dönüm noktası olduğunu kaydetti. Şili Dışişleri Bakanı Heraldo Munoz, bunun Amerika’da soğuk savaşın bitmesinin başlangıcı olduğunu belirtti. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, tarihi yakınlaşmanın Fidel Castro'nun zaferi olduğunu ifade ederken, “Obama’nın hareketi cesaret isteyen ve gerekli bir iş” dedi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da anlaşmadan duyduğu memnuniyeti vurguladı.


Açılım bekleyen 5 sektör

50 yılı aşkın süredir devam eden gerginliğin ardından atılmaya hazırlanan “normalleştirme adımlarının” Küba’da bazı sektörlere de etkisi olması bekleniyor. ABD’nin Küba’ya uyguladığı ambargonun kalkmasıyla yükselişe geçmesi öngörülen sektörler şöyle:


Turizm

Uzun yıllardır ABD’nin vize engeline takılan Küba turizmi ambargonun son bulmasıyla yoğun ilgiyle karşılaşacak. Tek yönlü ulaşım, ambargo döneminde yaklaşık 800 dolara mal olurken, maliyet ve engellerin hafiflemesinin ardından Küba kültürüne ilgi duyan Amerikan turistlerin ülkeye akın edeceği ve turizm gelirinin de artacağı düşünülüyor.  


Havacılık 

Küba’da hizmet veren iki büyük havayolu şirketi Eastern ve Pan Am çoktan çökmüş olsa da Amerikalı taşıma şirketleri Havana ve diğer önemli Küba bölgelerine uçuş için şimdiden yarışmaya başladı. Bu taşımacılık hamlesi rota üzerindeki diğer bölgelere uçacak olan yolcuları da çekeceği için ABD’li şirketlere de kâr getirecek.


Otelcilik 

Küba’nın Havana’ya birkaç saat uzaklıkta olan Varadero bölgesindeki tatil yerlerinin de canlılık kazanacak bölgelerden biri olacağı tahmin ediliyor. Hilton, Marriott ve Starwood gibi önde gelen Amerikalı otel zincirlerinin bu bölgeye yatırım yapması öne çıkan ihtimaller arasında. 


Tarım

Şeker ve tütün üreticiliği konusunda ün kazanmış olan Küba’nın 1959 dönemi öncesinde tarım yatırımı yaklaşık 359 milyon dolardı. Bu rakamın şimdinin değeriyle 2.8 milyar dolarlık getirisi olacağı belirtildi. Her ne kadar resmi adımlar atılmadan Amerikalı tarım şirketlerinin yatırım yapmaktan kaçınacağı düşünülse de bölgenin geleceğimiz yıllarda 1959 öncesi zirai getiriye ulaşması bekleniyor. 


Otomotiv 

1959 devrimi sonrası Küba’da en çok zarar gören sektörlerden otomotivin ABD yaptırımlarının iptaliyle tekrar yükselişe geçeceğine inanılıyor. 1950’lerde Havana sokaklarındaki Amerikan arabaları sadece sergi amaçlı kullanılıyordu. Kübalıların alabilecekleri araba tipleri ve markalar da 2011 yılında gelen bir yasaya kadar sadece Küba yönetiminin izniyle belirleniyordu. Küba’nın enerji konusundaki sıkıntılarının ABD’li enerji şirketlerinin yardımıyla atlatılması ve otomotiv sektörünün de satın alınacak ABD otomobilleriyle canlanması bekleniyor.

#ABD
#Küba
#Raul Castro
9 yıl önce